Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив проект Держбюджету-2017

16 вересня 2016, 11:46
1881
1
Автор:
Реклама

Кабмін на позачерговому засіданні 15 вересня затвердив проект Закону про Державний бюджет на 2017 рік і вніс його до парламенту.

На засіданні уряду були представлені основні макроекономічні показники бюджету.

Так, уряд передбачає збільшення бюджету України в 2017 році до майже 876 млрд грн., що більше показника 2016 року на 16,9%.

Крім того, прогнозується економічне зростання 3% ВВП.

Структура прибутків залишається стандартною. Уряд не передбачає збільшення загальних прибутків бюджету за рахунок збільшення ставок податків.

Дефіцит бюджету на 2017 рік не повинен перевищувати 3%, і складає 77,5 млрд грн.

Уряд припускає ріст соціальних стандартів. Закладається ріст в проекті бюджету на 10,1% - на 1 грудня 2017 року мінімальна зарплата і прожитковий мінімум складе 1762 грн.в порівнянні з 1600 грн. за станом на 1 грудня 2016 року.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман відмітив, що Кабмін працює над реформою системи пенсійного забезпечення і системи оплати праці у Україні, яка буде скоро представлена.

У пріоритетах проекту Держбюджету- 2017: національна оборона і безпека, реконструкція і будівництво доріг, збереження децентралізації, введення масштабної енергоефективності, підтримка аграрного сектора і освіти.

Оборона і безпека держави на 2017 рік. Загальний бюджет на цей напрям в 2016 році - 114 млрд грн. В 2017 році у бюджеті планується збільшення витрат на 14,5 млрд грн. до 129 млрд грн. Розподіл призначень погоджений на Раді національної безпеки і оборони. Так, витрати на грошове забезпечення військових виростуть на 6,9 млрд грн.

Дороги. Витрати бюджету заплановані у розмірі 14,2 млрд грн. надходжень акцизного збору до Державного фонду, який буде створений як інструмент ефективного управління дорожнім господарством країни. До 1 млрд долл очікується притягнути від міжнародних фінансових організацій.

Енергоефективність. Уряд пропонує притягнути 800 млн засобів бюджету і близько 100 млн євро від міжнародних донорів для створення Фонду енергоефективності. Також планується відновити власний видобуток українського газу.

Підтримка АПК. Уряд передбачив 5,5 млрд грн. на підтримку сільгосптоваровиробників, наприклад, на модернізацію, придбання малої механізації, українських тракторів, причіпного устаткування для підвищення продуктивності їх праці і конкурентоспроможності, повідомив Прем'єр-міністр.

Децентралізація. Уряд вважає потрібним передати на місця відповідальність за зміст житлово-комунальних об'єктів, що поширюється на установи освіти і охорони здоров'я. 15 млрд грн. передбачається у бюджеті "для тих громад, яким це робитиме важко". До 9 млрд грн. збільшується розмір державної підтримки у рамках Державного фонду регіонального розвитку. З них 1 млрд грн. буде спрямовано на підтримку об'єднаних територіальних громад і 8 млрд грн. - на соціально-економічний розвиток територій.

Реформування вугільної галузі. Передбачено 1,8 млрд грн. на два напрями витрат : реструктуризацію шахт і підтримку шахтарів.

Освіта. Уряд підвищує фінансування освіти на 21,1 млрд грн. Також передбачено збільшення заробітної плати педагогічних працівників загальноосвітніх учбових закладів в середньому більш ніж на 1400 грн. Загальний об'єм витрат на стипендії збільшений на 576 млн грн. : в 2017 році передбачено 5,816 млрд грн. в порівнянні з 5,24 млрд грн. в 2016 році.

Охорона здоров'я. Уряд планує збільшення фінансування на 8,2 млрд грн. в порівнянні з показниками 2016 року. Прем'єр-міністр підкреслив, що держава повинна забезпечити постачання ліків. Тому редлагается направити 5,9 млрд грн. на централізовану закупівлю медикаментів через міжнародні організації і претендувати на засоби Глобального фонду, які дозволять "принаймні наблизитися майже впритул до 100% виконання програм закупівлі ліків для України". Крім того, передбачений ріст в середньому на 20% заробітної плати працівників сфери охорони здоров'я.

Культура. У проекті бюджету уряд передбачив збільшення витрат на 1 млрд грн. 500 млн грн. пропонується направити на розвиток кіноіндустрії в Україні. Окремо будуть забезпечені витрати, пов'язані з підготовкою і проведенням пісенного конкурсу "Євробачення". Також передбачені засоби на ремонтно-реставраційні роботи в Національному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр", на облаштування Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні Музею Революції гідності, а також будівництво другої черги Національного музею "Меморіал жертв Голодомору".

Представлення України за кордоном. Уряд припускає в 2017 році збільшення фінансування української дипломатичної служби на 1 млрд грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини