Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про стягнення з працівника збитку за перевитрату пального

16 вересня 2016, 09:05
1423
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 7 вересня 2016 року розглянув справу 6-1267цс16 за позовом ТОВ "Орлан-Транс-груп" до працівника (водієві, звільненому за власним бажанням) про відшкодування збитку. Позивач вказував, що збиток йому був нанесений перевитратою пального водієм під час закордонних службових відряджень.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно з роз'ясненнями, викладеними в пункті 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 року № 14 "Про судову практику у справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками", матеріальна відповідальність в повному розмірі на підставі пункту 6 статей 134 КЗоТ покладається на працівника у випадках, передбачених окремими законодавчими актами. За чинним законодавством така відповідальність може бути покладена, зокрема, за збиток, заподіяний перевитратою пального на автомобільному транспорті.

Відповідно до постановою Верховної Ради України від 12 вересня 1991 року № 1545 - XII" Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР"у зв'язку з постановою Верховної Ради України від 24 серпня 1991 року "Про проголошення незалежності України" і прийняттям Акту проголошення незалежності України встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, не врегульованих законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

Так, відповідно до підпункту "в" пункту 14 постанов ЦК КПРС, Поради Міністрів СРСР "Про підвищення ефективності використання автотранспортних засобів в народному господарстві, посилення боротьби з приписками при перевезенні вантажів автомобільним транспортом і забезпечення збереження паливно-мастильних матеріалів" від 5 серпня 1983 № 759, яке діє, за перевитрату палива більше затверджених норм з вини працівників автомобільного транспорту з них утримується 100 % вартостей перевитрачаного автомобільного палива.

Згідно з пунктом 6.7 Інструкції по обліку вступу і витрачання паливно-мастильних матеріалів і єдиних талонів на відпустку нафтопродуктів на підприємствах, в організаціях, колгоспах і радгоспах, затвердженою Державним комітетом СРСР із забезпечення нафтопродуктами 3 лютого 1984 № 01/21-8-72яка діє на підставі прийнятого керівником підприємства рішення, вартість перевитрачаного палива понад затверджені норми підлягає стягненню з водіїв транспортних засобів.

Суди при вирішенні подібних справ повинні встановити наявність або відсутність провини і умисного спричинення працівником майнового збитку підприємству, що являється обов'язковій складовій відповідальності працівників автомобільного транспорту за перевитрату палива.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини