Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юридичний кинобатл: кіно американське, юристи вітчизняні

Реклама

У темному залі кінотеатру "Жовтень" у світле свято Дня програміста Асоціація юристів України за підтримки АТ Juscutum провела юридичний кинобатл, присвячений ІТ- праву.

Глядачам, які в ролі присяжних повинні були вибрати переможця, показали фрагменти фільмів "Фокус" і "Міцний горішок 4.0". Мало хто їх дивився, але це не вплинуло на розуміння. Виявляється, двогодинний блокбастер можна подивитися за 10 хвилин без яких-небудь сюжетних втрат.

Ситуація з фільму "Фокус" полягала в наступному. Гонщик наймає афериста, щоб той продав одному конкурентові під виглядом унікальної програми, що дозволяє виграти гонку, звичайну. Аферист же продав не усім конкурентам справжню програму - на флешке за кеш. Гонщик про це дізнається, катує його, але той несподівано уникає відплати. Хеппи енд (тому що усі співчувають аферистові).

У юридичній битві правовласника (гонщика) представляв керівний партнер АТ Juscutum Артем Афянконкурентів (гонщиків, що купили програму) - керівник практики інтелектуальної власності ЮФ Eterna Law Іларіон Томаров.

Перед адвокатами стояло завдання переконати глядачів, що неправий був інший, грунтуючись виключно на українському законодавстві. Тобто, з одного боку - що права правовласника були порушені, а з іншого боку - не порушувалися, оскільки аферист, представившись конкурентам розробником як би мав право передавати своє творіння для користування. Завдання і так непроста, яка ускладнилася з несподіваного боку. Оскільки в залі в основному були присутніми юристи, у них була своя думка, якою вони охоче ділилися, і навіть сперечалися з бійцями.

І А. Афян, і И. Томаров були дуже переконливі і якщо після мови першого наважувався віддати голос за нього, то після блискучих контраргументів другого, рішення мінялося.

Загалом, адвокати були на висоті і показали клас (і не забуваємо, йшлося про українське законодавство).

Наступні антагоністи - адвокат Олексій Задоенко і партнер практики у сфері телекомунікацій АТ Juscutum Юрій Котляров зійшлися в поєдинку імені "Міцного горішка 4.0".

Сюжет четвертої частини такий. Головний лиходій, ще не будучи головним лиходієм, працюючи на уряд, створив програму, на якій тримається світ (інфраструктура, транспорт, оборона і так далі). Коли він став головним лиходієм, вирішив усе зруйнувати. У нього навіть план був - під назвою "Обвалення". Для його здійснення лиходій зв'язався з юними і наївними ІТ- шниками, які підібрали ключі для злому програми, на якій тримається світ. Головний лиходій, отримавши ключі, почав вбивати юних ІТ- шников, одного з них врятував Джон Макклейн. Усе закінчилося добре.

Ця справа - карна. Молодикові, що врятувався, Генеральна прокуратура в особі А. Задоенко інкримінувала створення шкідливих програмних засобів і їх збут. Обвинувач, вказавши на шкідливість програми і на прямий намір ІТ- шника, вимагав покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

Адвокат програміста, що вижив, Ю. Котляров запевняв, що його підзахисний невинен: ні наміру не було, ні про те, що програма шкідлива, він не міг знати, адже для оцінювання рівня безпеки атакуючі програми створюються спеціально, і про те, що його робота може бути використана замовником в шкоду обвинувачений знати не міг.

У цій справі переконливими також були обидва юристи. Студенти, яких було немало в залі, могли багато що почерпнути.

Після сеансу глядачі, вони ж присяжні, вони ж жюрі, могли проголосувати за переможця. Результати голосування організатори обіцяли оприлюднити після підрахунку голосів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини