Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки посилять контроль за поповненням "електронних гаманців"

12 вересня 2016, 11:33
995
0
Автор:
Реклама

НБУ в листі від 7 вересня 2016 роки № 57-0002/75124виходячи із звернення від правоохоронних органів про надання комерційними агентами банків послуг з переказу коштів на поповнення "електронних гаманців" "Яндекс. Гроші", Webmoney, PerfectMoney і так далі, вказав, що банкам України потрібне посилити контроль за діяльністю комерційних агентів у частині надання ними послуг з цих операцій.

Згідно із статтею 295 Господарського кодексу комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання при здійсненні ними господарській діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб'єкта, якого він представляє.

Статтею 47 Закону "Про банки і банківську діяльність" передбачено право банків надавати своїм клієнтам (окрім банків) фінансові послуги, у тому числі шляхом укладення агентських договорів з юридичними особами (комерційними агентами), які відповідають встановленим Національним банком вимогам. Перелік фінансових послуг, які банк має право надавати своїм клієнтам шляхом укладення агентських договорів, встановлюється Національним банком.

Право комерційних агентів банків здійснювати операції по прийому готівки в гривнях для подальшого її перекладу за допомогою платіжних пристроїв і через пункти прийому готівки визначений постановою Нацбанку від 12.02.2013 № 42.

При цьому прийом готівки від клієнтів для подальшого переказу безготівкових коштів для поповнення "електронних гаманців" по своїй економічній суті є операцією, яку здійснює агент по поповненню, а саме - надання засобів поповнення електронними грошима електронних пристроїв.

Статтею 15 Закону "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні" і Положенням № 481 встановлені правові вимоги по випуску і використання електронних грошей. Згідно з цими вимогами випуск електронних грошей може здійснювати виключно банк. Ці електронні гроші можуть бути номіновані тільки в гривні.

Суб'єкти, що здійснюють операції з електронними грошима, зокрема банк-емітент електронних грошей, оператор, комерційні агенти, торговці і користувачі, зобов'язані здійснювати операції з електронними грошима відповідно до вимог Положення № 481, інших нормативно-правових актів Національного банку, умов укладених договорів і правил використання електронних грошей, погоджених з НБУ.

Також статтею 9 Закону про платіжні системи визначено, що платіжні організації платіжних систем, учасники / члени платіжних систем і оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні тільки після їх реєстрації шляхом внесення відомостей про них в Реєстр платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем і операторів послуг платіжної інфраструктури.

У Національний банк не зверталися банки України за погодженням правил використання електронних грошей "Яндекс. Гроші", Webmoney, PerfectMoney і так далі, а також установи для узгодження умов і порядку діяльності цих систем.

За порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима посадовці юрособи-суб'єкта господарювання несуть відповідальність згідно із статтею 163-14 Кодексу України про адміністративні правопорушенняа статтею 200 Карного кодексу передбачена карна відповідальність за неправомірний випуск або використання електронних грошей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини