Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР ухвалила 5 законів для удосконалення порядку виконання карних покарань

7 вересня 2016, 17:11
3924
1
Реклама

Перші дні п'ятої сесії, 6 - 7 вересня, Верховна Рада присвятила реформуванню карно-старанної сфери і прийняла ряд істотних законодавчих змін.

Усі п'ять законопроектів раніше вже було ухвалено за основу і розглядалося в другому читанні, в редакціях комітету, з поправками (деякі з голосу), тому остаточні тексти законів будуть відомі після їх підписання Президентом і публікації. Ну а доки пропонуємо ознайомитися з коротким змістом ухвалених законів.

1. Закон про гуманізацію порядку виконання покарань

Ухвалений Закон про внесення змін до Карно-старанний кодекс відносно гуманізації порядку і умов виконання покарань (законопроект № 2252а).

Вводиться єдиний термінологічний стиль відносно підстав перекладу засуджених на ділянки посиленого контролю; врегульовано питання відбуття засудженими усього терміну покарання в одній виправній або виховній колонії; закріплено додаткові гарантії процедури застосування примусового лікування засуджених до позбавлення волі; встановлені додаткові гарантії захисту прав засуджених жінок, неповнолітніх; спрощена процедура пенсійного забезпечення засуджених до позбавлення волі.

Встановлено, що громадський контроль за дотриманням прав засуджених у виправних колоніях, центрах і слідчих ізоляторах здійснюють спостережливі комісії, а у виховних колоніях - опікунські ради.

2. Закон про удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення

Ухвалений Закон про внесення змін до УИК відносно удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення (законопроект № 2251а).

Розширений перелік заходів заохочення, які можуть застосовуватися до засуджених, ця процедура впорядкована; чітко визначені основи для накладення стягнень і процедура перевірки випадків порушення засудженими встановленого порядку відбуття покарання, а також створені додаткові гарантії захисту прав і законних інтересів засуджених, зокрема, шляхом отримання необхідної правової допомоги.

Вводиться нормативне визначення дисциплінарної провини і передбачені підстави звільнення засуджених від дисциплінарної відповідальності.

3. Закон про гарантію права засуджених на відбуття покарання поряд з місцем проживання

Ухвалений Закон про внесення змін до статті 93 УИК відносно удосконалення гарантій права засуджених на відбуття покарання по місцю проживання до засудження або місцю проживання родичів (законопроект № 2253а).

Уточнені норми статті 93 УИК, щоб засуджений міг вибирати, де відбувати покарання в установі відповідного рівня безпеки - в тому, яке є найближчим до місця його проживання до засудження, або найближчим до місця проживання його родичів. Також змінена норма частини 3 статті 93 - обмежено компетенцію пенітенціарного відомства в питаннях перекладу засуджених до інших установ.

4. Закон про розширення прав засуджених і впровадженні пробации

Ухвалений Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно забезпечення виконання карних покарань і реалізації прав засуджених (законопроект № 2490а).

У новій редакції викладена ст. 76 УК (Обов'язки, що покладаються судом на обличчя, звільнене від відбуття покарання з випробуванням)змінено диспозиції ст 389, 390, щоб вирішити існуючі проблеми в судовій практиці. Також внесені зміни в 54 статті УИК - застосований комплексний підхід до законодавчого врегулювання нових правовідносин, пов'язаних з пробацией, продовжена гуманізація карно-старанного законодавства.

Прийняті зміни торкаються також припинення практики застосування приводу відносно деяких осіб; розширення прав засуджених робити покупки; уточнені правила користування інтернетом; врегульовано питання пенсійного забезпечення засуджених до позбавлення волі, створення умов для забезпечення права засуджених на тривалі побачення і тому подібне

5. Закон про звільнення ув'язнених від судового збору при скаргах на адміністрацію

Ухвалений Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно удосконалення доступу до правосуддя осіб, що містяться в установах попереднього укладення і виконання покарань (законопроект № 2255а).

Зміни внесені в КПК і Закон про судовий збір. Встановлено, що засуджені і особи, узяті під варту, звільняються від сплати судового збору у справах, пов'язаним з питаннями, які вирішуються судом при виконанні вироку відповідно до статті 537 КПК, у разі відсутності на їх особових рахунках достатніх для сплати судового збору засобів.


Ще один законопроект з цього блоку був відхилений, детальніше: ВР відмовилася забороняти довічне позбавлення волі для жінок. Не дивлячись на те, що депутати не підтримали зміни унаслідок їх дискримінаційної, голова ВР чекає повторної подачі подібного законопроекту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини