Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Facebook не можна публікувати звинувачення в скоєнні злочину до їх перевірки

2 вересня 2016, 17:33
8753
0
Автор:
Реклама

Дніпровський районний суд міста Києва зобов'язав народных депутатів Андрія Левуса і Сергія Висоцького опублікувати на своїх персональних сторінках в соціальній мережі Facebоок спростування інформації, що міститься в спрямованому ними в СБУ зверненні відносно антидержавній діяльності народного депутата Євгенія Мураева.

У публікації говориться про підтримку Е. Мураевым ворогів нашої держави, про те, що він ставить під сумнів конституційний лад, про його антиукраїнську і протиправну поведінку, підтримці ним сепаратистських рухів, розпалюванні нетерпимості і ненависті усередині держави, закликах до федералізації України. Ці відомості не підтвердилася за результатами перевірки компетентними органами.

Рішення у справі № 755/7842/16-ц було винесено 9 серпня. Е. Мураев просив визнати недостовірній і не відповідній дійсностіщо порушує права і свободи, що принижує честь, гідність і ділову репутацію наступну інформацію: "Депутати Міжфракційного антиокупаційного об' єднання #наступ звернулися до #СБУ перевірити антидержавну діяльність депутата Окупаційного блоку Є. Мураєва. Цей ватнік не лише робить спроби нападу на патріотичних блогерів, а й вважає, що Крим це федеральний округ РФ, агресію називає "Братовбивчим конфліктом", а "Л/ДНР" суб' єктами з якими треба проводити перемовини. Думаю правоохоронцям слід зосередитись на подібних "товаришах"а не на добровольцях"., а також: "... окремі народні депутати продовжують публічно підтримувати ворогів нашої держави і ставити під сумнів її конституційний лад. Прикладом такої аморальної, антиукраїнської поведінки є позиція Є. Мураєва, обраного по виборчому округу №181 (Харківська область). Після Революції Гідності та качану російської агресії Є. Мураєв у власних публічних виступах неодноразово робив антиукраїнські заяви і підтримував сепаратистські рухи .".; "... Є. Мураєв також власними промовами розпалював нетерпимість та ненависть всередині держави, зазвавши до федералізації України .".; "... поставивши під сумнів територіальну цілісність України.". Також позивач просив опублікувати спростування в Facebоок і видалити цю інформацію. Ще однією позовною вимогою було стягнення морального збитку у розмірі 75 тис. грн.

Суд задовольнив позов частково: інформація визнана недостовірною, відповідачі зобов'язані опублікувати спростування, в стягненні морального збитку відмовлено.

Зокрема, суд дійшов висновку, що поширення відповідачами інформації про позивача до отримання результатів перевірки цій інформації компетентним органом шляхом обнародування фотографічних зображень колективного звернення в мережі Інтернет через Facebоок на персональних сторінках і доведення такої інформації до зведення невизначеного кола осіб з власними коментарями відповідачів про протиправну діяльність позивача, що в контексті і разом з фотографічними зображеннями звернення мають звинувачувальний ухил і сприймаються як звинувачення позивача в скоюванні злочинів (карних злочинів), не може вважатися оціночними судженнями на підставі ст. 30 Закону "Про інформацію".

В той же час, суд визнав оцінним поняття "ватник".

Так, суд вважає оціночними судженнями коментар: "Цей "ватнік" не лише робить спроби нападу на патріотичних блогерів, а й вважає, що Крим це федеральний округ РФ, агресію називає "Братовбивчим конфліктом", а "Л/ДНР" суб' єктами з якими треба проводити перемовини. Думаю правоохоронцям слід зосередитись на подібних "товаришах", а не на добровольцях". Суд визнав обгрунтованими аргументи представників відповідачів в цій частині, оскільки як в матеріалах справи, так і в Інтернеті є присутніми різні за змістом і лексичним значенням слова / поняття "ватник", "товариш". Суд вказав приклади тлумачень : ватник - назва теплого одягу; ватники - ті, хто на кожному кроці говорять про свій патріотизм, критикують владу і кричать про зраду, нічого при цьому не роблячи для блага держави, і похідне "вишиватники" - ті, хто намагається популяризувати українську мову і культуру, замість того, щоб розвивати економіку і підвищувати зарплати; ватник - в'ялий хлопець, сонний, малоактивний; ватник - людина з (пост) радянською ментальністю, яка щиро не розуміє, для чого існує держава (Україна) та ін.; товариш - людина, яка спільно з ким-небудь виконує якусь справу, бере участь в якихось діях, співучасник чого-небудь; компаньйон; спільник; соратник; однодумець.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини