Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ розтлумачить питання юрисдикції при оскарженні рішень органів адвокатського самоврядування

2 вересня 2016, 16:26
5734
0
Автор:
Реклама

На розгляді колегії суддів Конституційного Суду України знаходиться звернення Національної асоціації адвокатів України відносно офіційного тлумачення положень статей 45, 46 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність"статті 17 Кодексу адміністративного судочинствастатті 15 Цивільного процесуального кодексу у взаємозв'язку з положеннями частини першої статті 55 Конституції у частині судової юрисдикції розгляду справ про оскарження рішень, дій або бездіяльності органів адвокатського самоврядування і організаційних форм.

Конституційне звернення було затверджене рішенням Ради адвокатів України від 13 червня 2016 року № 161.

Адвокати просять розтлумачити, хто повинен расматривать їх внутрішньоусобні спори, оскільки склалася неоднозначна судова практика. Зокрема, згідно з рядом постанов Верховного Суду України спори адвокатів з органами адвокатського самоврядування є публічно-правовими і повинні вирішуватися в порядку адміністративного судочинства. В той же час, при розгляді інших справ ВСУ дійшов висновкущо на рішення органу адвокатського самоврядування з питань організації і діяльності адвокатури, зокрема, про розмежування юрисдикції кваліфікаційно-дисциплінарних комісій, юрисдикція адміністративних судів не поширюється.

Рада адвокатів України цікавить критерій розмежування адміністративної і цивільної осудності справ по спорах між адвокатами і органами адвокатського самоврядування.

Також просять роз'яснити, чи являестя Національна асоціація адвокатів України і організаційні форми адвокатського самоврядування, через які вона діє, суб'єктами владних повноважень, які здійснюють владні управлінські функції і, у зв'язку з цим, чи поширюється на них юрисдикція адміністративних судів за рішенням адміністративних справ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини