Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнесу спростили реструктуризацію валютного боргу для збільшення капіталу

26 серпня 2016, 11:20
1917
0
Реклама

Національний банк України розширив можливості для реструктуризації валютного боргу українських компаній для подальшого збільшення їх статутного капіталу. З цією метою постановою Правління Національного банку від 23 серпня 2016 року № 375 внесені відповідні зміни в постанова Нацбанку від 07.06.2016 № 342.

Зараз резиденти можуть здійснювати погашення кредитів і позик в інвалюті по договорах з нерезидентами не раніше терміну, передбаченого договорами. Достроково погашати їх можна тільки у випадках, коли достроково повернені засоби спрямовуються на докапіталізацію уповноваженого банку-позичальника; проводиться реструктуризація зобов'язань за рахунок запозичень з пізнішим терміном виконання; кредитором є міжнародна фінансова організація; доля такого кредиту або позики надана іноземним експортно-кредитним агентством.

Перелік цих виключень расширяетя - можна буде скорочувати терміни повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в іноземній валюті на користь нерезидента у разі, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, при якій вимоги по основній сумі кредиту або позики зараховуються як додатковий вклад нерезидента в статутний капіталу резидента.

Також Національний банк вніс і ряд інших змін :

- спрощений порядок купівлі і перерахування коштів в інвалюті для оплати лікування фізосіб за кордоном. Інформація про ці операції включатиметься в реєстр без представлення в НБУ відповідних документів. При цьому уповноважений банк зможе купувати для клієнта іноземну валюту на ці цілі наступного дня з дня зарахування засобів в гривнях на купівлю, а за наявності власних засобів в інвалюті - в день подачі клієнтом у банк платіжного доручення;

- вдосконалена контроль за залишками на рахунках клієнтів-резидентів (окрім фізосіб) при купівлі іноземної валюти. Раніше нього здійснював Національний банк на дату отримання інформації про цю операцію у відповідному реєстрі. Тепер же він буде покладений на уповноважені банки, які здійснюватимуть цей контроль на дату купівлі інвалюти.

Крім того, змінена Інструкція про порядок формування уповноваженими банками реєстрів - враховано відміну вимоги, відповідно до якої для оплати імпорту послуг резиденти повинні були надавати в Нацбанк акт цінової експертизи Госвнешинформа. Нагадаємо, ця вимога була скасована з 19 серпня 2016 року.

Також вносяться зміни в Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам. Підвищена відповідальність уповноважених банків по перевірці і аналізу документів (информациии) під час реєстрації і обслуговування кредитних договорів і договорів позики, зобов'язань, що передбачають виконання, в іноземній валюті перед нерезидентами, у тому числі шляхом виявлення індикаторів ризикової фінансової операції. З цією ж метою розширений перелік підстав для відмови в реєстрації і анулювання реєстрації кредитного договору і договору позики з боку Національного банку.


Усі зміни набувають чинності з 1 вересня 2016 року. При цьому зміни в постанову № 342 діятимуть до припинення дії цього документу - тобто, до 14 вересня 2016 року включно.


Джерело:
НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини