Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано впровадити альтернативний механізм виконання судових рішень

22 серпня 2016, 09:46
1774
6
Реклама

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 5026 "Про внесення змін до деяких законів України відносно способу виконання судових рішень".

Проект передбачає введення альтернативного механізму виконання рішень судів, відповідальність за невиконання яких несе державу, і які неможливо своєчасно виконати у зв'язку з відсутністю достатніх засобів в державному бюджеті на вказані цілі.

Передбачається, що вказаний механізм буде застосовуватися тільки відносно рішень національних судів, у тому числі і тих, які підлягають виконанню у рамках рішення ЕСПЧ, а також відносно рішень ЕСПЧ у разі, якщо це визначено самим рішенням.

У пояснювальній записці відзначається, що реалізація запропонованого механізму дозволить попередити надмірні збитки держбюджету і розстрочити виконання таких зобов'язань в часі, а також дозволить уникнути винесення ЕСПЧ рішень на користь заявників і виплати значних сум компенсації.

Для впровадження такого механізму законопроектом пропонується в Завершальних положеннях Закону "Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини" вказати, що Законом про Державний бюджет на відповідний рік можуть бути передбачені інші механізми і способи виконання рішень в частині здійснення виплат, вживані тільки з відома стягувача. Вказані механізми і способи виконання рішень не застосовуються до виплат, визначених абзацом восьмим частині першої статті 1 цього Закону, за винятком випадків, коли це визначено в рішенні.

Також пропонується внести зміни в Завершальні і перехідні положення Закону "Про гарантії держави відносно виконання судових рішень"встановивши, що Законом про Державний бюджет на відповідний рік можуть бути передбачені інші механізми і способи виконання рішень, визначених частиною першої статті 2 ці Закони, а також погашення заборгованості по старанних документах і судовими рішеннями, передбаченими пунктом 3 розділи II "Завершальні і перехідні положення" цього Закону. Вказані механізми і способи виконання рішень можуть бути застосовані тільки з відома стягувача.

Очікується, що прийняття таких змін приведе до попередження подальших порушень прав осіб на вільне володіння майном і на виконання судового рішення, допоможе уникнути надмірних витрат держбюджету, а також усуне підстави для вступу в ЕСПЧ аналогічних заяв проти України, забезпечить належну звітності перед Комітетом міністрів Ради Європи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини