Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ветований Закон про мораторій на стягнення пені з підприємств ТКЭ по боргах за газ і електрику

12 серпня 2016, 13:00
1700
0
Автор:
Реклама

Президент Петро Порошенко повернув у Верховну Раду Закон про нестягування пені з підприємств ТКЭ по боргах за газ і електроенергію (законопроект № 2706 "Про заходи, спрямовані на забезпечення стійкого функціонування суб'єктів господарювання в сферах теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення").

Закон був прийнятий Верховною Радою 7 липня. Їм пропонується встановити мораторій на нарахування і стягнення неустойки (штрафу, пені), інших штрафних, фінансових санкцій, а також інфляційних нарахувань і відсотків річних за невиконання або неналежне виконання зобов'язань по оплаті використаного газу і послуг з його транспортування, електроенергії з суб'єктів господарювання, що надають комунальні усулуги.

Президент відмовився підписати Закон, оскільки він порушує принцип рівності суб'єктів права власності, оскільки экономичесике преференції не надаються суб'єктам господарювання, що здійснюють постачання і / або транспортування природного газу постачальникам комунальних послуг.

Також Президент не схвалив припинення на час дії мораторію старанних виробництв і заходів по примусовому виконанню рішень в частині стягнення відповідної заборгованості на підставі старанних і інших документів, що містять майнові вимоги.

Не влаштовує Порошенка і те, що Закон зв'язує припинення мораторію з виконанням відразу декількох різних за змістом умов, пропонований спосіб визначення дії мораторію в часі (відшкодування різниці в тарифах і невідшкодованих витрат повинне статися до 1 липня 2017 року) створює риски неоднакового розуміння терміну його закінчення, поширення дії мораторію на угоди, здійснені суб'єктами господарювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення і після набуття чинності Закону.

Президент вважає, що реалізація мораторію може привести до погіршення ситуації на оптовому ринку електричної енергії і ринку природного газу, вкоріненню практики несвоєчасної або не в повному об'ємі плати за отримані товари і послуги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини