Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прем'єр доручив врегулювати оплату присяжних

10 серпня 2016, 15:30
1008
0
Автор:
Реклама

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним міністерствам (юстиції, фінансів і соціальної політики) внести на розгляд Кабміну погоджені пропозиції по врегулюванню оплати праці присяжних.

Доручення є реакцією на лист Ради суддів України про таку необхідність. У ССУ звернулися присяжні Святошинского райсуду Києва, що беруть участь в слуханні справи колишніх співробітників "Беркуту" (по вбивству 39 чоловік на Майдані), невдоволені низьким рівнем винагороди і неоднаковим підходом в його нарахуванні. П'ятеро присяжних вже написали заяви про самовідвід.

ГСА ще в травні направила Міністрові юстиції пропозиції за рішенням цього питання з проханням негайного нормативно-правового врегулювання. Зокрема, пропонувалося виплачувати народним засідателям і присяжним за час виконання ними обов'язків судді винагорода, виходячи з розміру їх середньомісячного заробітку або пенсіїале не менше, чим посадовий оклад судді місцевого суду.

Цю пропозицію не підтримав Мінфін, оскільки збільшення розміру виплати народним засідателям і присяжним вимагає додаткових витрат державного бюджету.

У свою чергу, Міністерство юстиції посилається на зміни, передбачені судовою реформою.

Проблема низької винагороди присяжних все ще актуальна, тому ГСА 28 липня у черговий раз звернулася до Мінюсту з проханням ініціювати перед Кабінетом Міністрів внесення запропонованих змін Порядок виплати винагороди і відшкодування витрат на проїзд і наймання житла, виплати добових народним засідателям і присяжним за час виконання ними обов'язків в суді.

Відзначається, що в першому півріччі 2016 року в Україні судом присяжних розглянуте 20 справ. У одній справі в Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Одеській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях і в місті Києві; по 2 - в Донецькій, Полтавській і Харківській області; 3 справи слухалися судами Київської області.

Джерело: Судова влада

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини