Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для юристів хочуть ввести єдиний квалифэкзамен

8 серпня 2016, 09:09
8834
16
Автор:
Реклама

Планується ввести єдиний зовнішній кваліфікаційний іспитякий після закінчення магістрату повинні здавати усі юристи. Передбачається, що тільки за результатами цього іспиту випускники зможуть отримати диплом і допуск до професійної діяльності. Ці питання обговорювали на засіданні спеціально створеного робочого гурту в Міносвіти.

Як пояснила член робочої групи, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сыроид, за результатами єдиного іспиту повинен відбуватися конкурс на основні юридичні професії: суддя, адвокат, прокурор і нотаріус. Зараз допуск до суддівської професії забезпечують два іспити: відбірковий і кваліфікаційний. Відбірковий іспит повинен замінити єдиний кваліфікаційний іспит. "Припустимо, що оцінювання проводитиметься по 100-бальній системі, на суддівський конкурс зможуть подаватися випускники, що отримали за результатами кваліфікаційного іспиту не менше 90 балів. Так само порогові бали зможуть встановлювати і на інші юридичні професії", - відмітила О. Сыроид.

Планується, що успішна здача кваліфікаційного іспиту стане пропуском до посад в органах державної влади і місцевого самоврядування, де потрібно вищу юридичну освіту.

Згідно з робочим варіантом концепції, відміняється заочна форма навчання для юристів.

Також обговорювалося обмеження кількості контрактних місць. Експерти пропонують встановити максимальний поріг - щоб гранична чисельність контрактников не перевищувала об'єм місць держзамовлення. Таким чином, спочатку формуватиметься держзамовлення, а його об'єм стане орієнтиром для визначення кількості контрактников.

Це не остаточний перелік змін, робота над концепцією триває. У робочу групу, яка працює над концепцією вдосконалення юридичної освіти для професійної підготовки юристів, входять представники Міносвіти, Мінюсту, Вищої ради юстиції, Асоціації юристів України, проекту USAID "Справедливе правосуддя", Координатора проектів ОБСЄ в Україні і юридичних факультетів українських внз.

У основі кваліфікаційного іспиту для юристів має бути пілотний проект вступу в магістрат за фахом "Право", який проходив цього року, за технологією ВНО.

Джерело: Міносвіти

Також читайте: Що буде з юридичною освітою в Україні?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини