Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Представники київського самоврядування розповіли про ситуацію в адвокатурі

Реклама

2 серпня напередодні конференції столичних адвокатів представники Ради адвокатів і КДКА міста Києва провели прес-конференцію на тему "Стан сучасної української адвокатури напередодні введення адвокатської монополії".

Як відомо, конституційними змінами у сфері правосуддя вводиться монополія адвокатури на представництво в судах. Тобто, виключно адвокати матимуть право брати участь в судових процесах в якості представників. Але вже зараз адвокати стурбовані ситуацією, що склалася в співтоваристві. Адже окрім проблеми порушень їх професійних прав з боку правоохоронних органів, існують проблеми в самоврядуванні. Йдеться, зокрема, про перевірку Радою адвокатів України кивских органів - КДКА і Ради. Із-за неналежної організаційно-правової форми вирішено припинити прийом квалифэкзаменов в Києві. У підвішеному стані знаходиться питання вже виданих в Києві посвідчень, адже визнання КДКА нелигитимной спричинить відміну її актів. При цьому в київській КДКА і Раді адвокатів запевняютьщо вже прийняті рішення КДКА не можна відмінити і звинувачують НААУ в протиправних діях з метою встановити контроль над адвокатами. Питання має бути вирішене 6 серпня - на конференції київських адвкатов, делегати на яку були обрані не без скандалів. Визначені представники 7 районів, в Подільському, Соломенском і Шевченківському районах зборів не відбулися. Згідно з порядком денним конференції обиратимуться голова і члени КДКА Києва.

Тому Інна Рафальская, голова Ради адвокатів Києва, учора і заявила про дисциплінарні переслідування адвокатів з боку НААУ і інших причинах іміджевих втрат адвокатури після примусового об'єднання в професійну організацію. Війною з адвокатами назвала дії НААУ Валентина Рудакова, голова КДКА Києва.

Олександра Яновская, голова атестационной палати київською КДКА, нагадала, що столичні адвокати не змогли взяти участь в ІІІ з'їзді, який був украй важливим, адже обиралися представники в держоргани, зокрема, УСЮ. Тепер зроблений наступний крок - визнана нелигитимной столична КДКА, оскільки при реєстрації не керувалися внутрениимии актами, а покладалися на Закон. Подібні дії НААУ А. Яновская вважає рейдерським захопленням київського саоуправления.

У свою чергу Дмитро Лошаков упевнений, що збори, що відбулися, в районах Києва були спрямовані на роз'єднання адвокатури, і на конференції збираються вирішити долю київських адвокатів без їх участі, оскільки обрання делегатів пройшло з порушеннями, а в трьох районах зборів були визнані такими, що не відбулися. Ігор Іванов повідомив, що 29 делегатів на конференцію було призначено, а не обрані, що суперечить самій суті делегування.

Повертаючись до суті що пред'являються з боку НААУ звинувачень, Леся Дубчак пояснила, що київські органи адвокатського самоврядування є легітимними, оскільки були обрані вільно на конференції київських адвокатів кілька років тому і весь цей час успішно функціонували.

Також адвокати розповіли про ряд судових спорах, які вони ведуть з НААУ.

"Називаючи київське самоврядування нелигитимным у зв'язку з неналежною організаційно-правовою формою (хоча вона не встановлена Законом), не згадуючи про обранням конференцією адвокатів, НААУ в особі своїх професійних представників вказала, що КДКА є громадською організацією, нічим це не підтвердивши. При цьому згідно з довідкою Мінюсту ні КДКА Києва, ні Київська міська КДКА в Реєстрі громадських оргнизаций не значаться, вони реєструвалися як юридичні особи публічного права. Таким чином, КДКА є правонаступником відповідно до Закону про адвокотуре", - пояснила И. Рафальская.

Відмітимо, що рішення про передачу виняткового права на представництво в судах вже передане адвокатам - через декілька років новація буде введена для усіх. При цьому внутрішні проблеми, що виникли одночасно з минулою реформою адвокатури, не лише не врегульовані, а усе більш посилюються. Доки "об'єднана" адвокатура їх не вирішить, говорити про належне забезпечення правової допомоги в нашій країні не доводиться.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини