Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ розповів про участь прокурора в господарських спорах

27 липня 2016, 09:29
2426
0
Автор:
Реклама

Пленум Вищого господарського суду доповнив постанова від 23 березня 2012 року № 7 "Про деякі питання участі прокурора в розгляді справ, підвідомчих господарським судам".

Так, роз'яснено, що прокуророві, що не обгрунтував наявність підстав для здійснення представництва інтересів держави в суді, повертається позовна заява.

Право прокурора на здійснення представництва в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави виникає у випадках нездійснення або неналежного здійснення захисту інтересів органом державної влади, органом місцевого самоврядування або іншим суб'єктом владних повноважень, до компетенції якого віднесено відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Інтереси держави мають бути чітко сформульовані і мотивовані. Звертаючись до суду, прокурор повинен обгрунтувати наявність підстав для здійснення представництва в порядку, передбаченому частиною другої або третьої статті 23 Закону "Про прокуратуру". Слід враховувати, що прокурор зобов'язаний заздалегідь, до звернення до суду з представництвом інтересів держави або громадянина, повідомити про це громадянинові і його законному представникові або відповідному суб'єктові владних повноважень. Вказані обставини повинні перевірятися судом при поводженні прокурора з відповідною заявою або скаргою до суду. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином або його законним представником або суб'єктом владних повноважень.

Якщо прокурор в позовній заяві не обгрунтував наявність підстав для здійснення представництва інтересів держави або громадянина в суді, то суд повертає позовну заяву без розгляду на підставі пункту 3 частини першої статті 63 ХПК. У випадку ж коли суд у вказаних випадках помилково збудив провадження у справі за позовом прокурора, відповідний позов залишається без розгляду відповідно до пункту 1 частини першої статті 81 ХПК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини