Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Критерії відбору банків для виплати зарплат бюджетникам будуть змінені

25 липня 2016, 11:28
722
0
Реклама

Мінфін разом з НБУ на заміну скандальному постанові КМУ від 20.01.2016 № 37 (детальніше: Кабмін посилив критерії відбору банків для виплати зарплат бюджетникам) розробив проект нового порядку проведення конкурсного відбору банків для виплат зарплат бюджетникам.

Але експерти Асоціації "Український Кредитно-банківський Союз" відмічають необхідність його доопрацювання, передусім відносно вимог до активів банку, надання в стислі терміни довідок від НБУ, відповідальності керівників бюджетних установ за примусовий переклад працівників на обслуговування в інший банк.

Щоб уникнути корупції УКБС настоює на необхідності отримання безпосередньо Мінфіном безпосередньо довідок НБУ про долю активів банку у банківській системі, застосуванні регулятором заходів дії до банку-претендента та ін. При цьому не передбачений обов'язок НБУ або іншого держоргану оперативно надавати такі довідки на запит банків.

Необхідно передбачити зобов'язання керівників бюджетних установ підписувати договори з будь-яким банком з числа уповноважених, в якому працівник бажає обслуговуватисяа також відповідальність керівництва за відмову працівникам в цьому праві або примусовий переклад на обслуговування в інший банк. За даними УКБС, останнім часом збільшилося число скарг клієнтів банків на примусовий переклад на обслуговування в інші банки по вибору керівництва, а не самого працівника.

Крім того, оскільки передбачена відповідальність банків безкоштовно обслуговувати зарплати бюджетників, необхідно зобов'язати Мінфін забезпечити доступ банків до списку бюджетних установ і підтримувати його в актуальному стані.

Принципова позиція УКБС і в необхідності перегляду вимоги, по якій вибір банку-претендента залежить від його активіва не від якості і показників діяльності банку. Вимога, що активи банку повинні складати не менше 1% від загальної вартості активів банківської системи, доцільна відмінититим паче, що це не відповідає визначеній НБУ класифікації банків на групи. Таке обмеження штучно усуває з конкурентної боротьби невеликі українські банки, в т.ч. банки в регіонах з багаторічним досвідом бездоганного обслуговування клієнтів.

Джерело: УКБС

Нагадаємо, що проти нових критеріїв висловлювалося банківське співтовариство:
Банкіри просять Кабмін відмінити нові правила відбору банків для бюджетних виплат
Банкіри критикують нові вимоги до банків для обслуговування бюджетників.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини