Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновані зміни для запобігання рейдерському захопленню власності

21 липня 2016, 14:39
1884
1
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4031а "Про внесення змін до статті 241 Цивільного кодексу відносно запобігання рейдерському захопленню власності" (автори - нардепи від "Батькивщины" А. Шкрум, А. Рябчин, С. Евтушок).

Мета змін - захистити права акціонерів і інших учасників (засновників) юрособ від зловживань з боку недобросовісних посадовців цих юрособ, які, користуючись відсутністю правової визначеності, виводять майно таких юрособ.

Для цього пропонується доповнити частина 1 статті 241 ГК новим абзацом, в якому передбачити, що :

- якщо представник представляє юридичну особу, угода вважається схваленою, якщо дії, що свідчать про прийняття її до виконання, здійснені органом юрособи, якому відповідні повноваження надані його засновницькими документами;

- якщо в засновницьких документах такий орган не визначений, відповідні дії здійснює загальні збори учасників цієї юридичної особи, а у разі, якщо у юрособи такі збори відсутні, - органякий здійснює контроль за діяльністю виконавчого органу цієї юридичної особи.

При цьому дії особи, яка від імені юрособи надала відповідні повноваження представникові, і за дорученням якої йому надані такі повноваження, не можуть вважатися наступним схваленням угоди, здійсненої представником з перевищенням наданих йому повноважень.

У пояснювальній записці говориться, що в Україні склалася різна і неоднозначна судова практика по застосуванню частини 1 статті 241 ГК у разі, якщо угода здійснюється представником юрособи з перевищенням наданих йому повноважень. Зокрема, суди приймають різні рішення з приводу того, як (рішенням якого органу) повинно бути схвалено відповідну угоду від імені юрособи, оскільки воно діє тільки через певні статутні органи, а як показує практика, - досить часто угода схвалюється тим же органом ( посадовцем), який її і зробив з перевищенням повноважень, або особою, що не має відповідних повноважень. Наслідок цього - численні випадки порушення прав акціонерів і інших учасників.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини