Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано встановити відповідальність за провокацію злочину

21 липня 2016, 09:31
2765
1
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4999 "Про внесення змін до Карного кодексу України відносно встановлення відповідальності за провокацію злочину" (автор - нардеп Ю. Бублик, БПП).

Законопроектом пропонується доповнити Карний кодекс (розділ "Співучасть в злочині") статтею 31-1 "Провокація злочину", в якій визначити що провокацією злочину являється явне створення обличчям обстановки, яка викликає здійснення іншим обличчям злочину або співучасті в нім, з метою його викриття, шантажу або спричинення іншої матеріальної або моральної шкоди такій особі.

У разі, коли провокація злочину здійснюється шляхом організації або підбурювання до злочину, провокатор підлягає відповідальності за співучасть в злочині згідно ст.ст. 29-31 УК. У інших випадках провокатор підлягає карній відповідальності по статті Особливої частини УК, що передбачає вчинений спровокованою особою злочин, з посиланням на частину першу ст. 31-1 УК.

Проектом пропонується виключити ст. 370 УК "Провокація хабаря" (на думку депутата, ця стаття не є достатнім кримінально-правовим засобом протидії провокаційної діяльності з боку посадовців) і доповнити розділ УК статтею 383-1 "Провокація злочину посадовцем правоохоронних органів".

Крім того, передбачається доповнити ст. 43 УК ("Виконання спеціального завдання по попередженню або розкриттю злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації") частиною четвертою, встановивши підстави, по яких не підлягає відповідальності особа, що спровокувала злочин, виконуючи спецзавдання.

Також пропонується доповнити ст. 31 УК ("Добровільна відмова співучасників") частиною четвертою, згідно якої не визнається добровільною відмовою організатора або підбурювача запобігання скоєнню злочину або своєчасне повідомлення ними в соответствующин органи держвлади про злочин, який готується або здійснюється, якщо таким чином вказані особи намагалися досягти провокаційної мети викриття іншого співучасника або спричинення йому матеріальної або моральної шкоди.

У зв'язку з тим, що законодавець не дав належної юридичної оцінки не лише поведінці провокатора, але і не врахував специфіку провокаційної дії на обличчя, що скоює злочин під впливом провокаційної діяльності, пропонується доповнити ч. 1 ст. 66 УК ("Обставини, пом'якшувальні покарання") відповідним пунктом - скоєння спровокованого злочину.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини