Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОАСК пояснив, чим відрізняється відміна дій держреєстратора від відміни права власності

20 липня 2016, 13:10
2954
0
Автор:
Реклама

Окружний адміністративний суд міста Києва спростовує поширену ЗМІ інформацію про створення юридичного прецеденту шляхом відміни права власності на нерухомість.

У суді пояснили, що хоча в публікації йде мова про відміну права на нерухомість, рішення у справі № 826/24013/15 торкається тільки визнання протиправними дій державного реєстратора.

Адміністративні суди не розглядають суперечок про право власності на майноу тому числі і про права на нерухомість.

Помилковим в суді називають твердження, що рішення позбавляє ПАО "Авант-банк" права власності на майно, проте, не поновлює зобов'язання боржника по кредиту, які за логікою речей мають бути відновлені, але в законодавстві цей момент чітко не врегульований. Роз'яснено, що 12 липня ОАСК завершив розгляд справи за позовом ТОВ "Централізована енергетична компанія" до суб'єктів владних повноважень про визнання протиправними їх дій і рішень з приводу реєстрації права власності на нерухоме майно.

З метою дотримання прав учасників майнових правовідносин, у тому числі і ВАТ "Авант-банк", суд залучав їх до участі в справі, надав копії процесуальних документів і можливість брати участь в судових засіданнях.

Вирішуючи суперечку, суд перевіряв відповідність дій і рішень держреєстратора вимогам ч.3 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства. При розгляді було встановлено невідповідність рішення держреєстратора встановленим вимогама саме: реєстрація права власності була проведена з порушенням вимог ч.1 ст.36 Закону "Про іпотеку"п.46 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень. При цьому суд не ставив під сумнів основи виникнення і наявності права власності "Авант-банку" на нерухоме майно. Було встановлено порушення держреєстратором процедури реєстрації такого права власності.

Незгода ПАО "Авант-банк" або інших учасників процесу з виводами суду, викладеними в постанові, можливо предметом апеляційної скарги.

За інформацією прес-служби Окружного адмінсуду Києва

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини