Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На присуджені, але неоплачені суми налічуються 3% річних і інфляційні втрати

19 липня 2016, 17:28
1468
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 6 липня 2016 року розглянув справу 6-1946цс15 по суперечці між співвласниками будинку : один просив стягнути грошову компенсацію за участь у будівництві, другий - стягнути засоби (компенсацію за користування виділеної земельної ділянки, 3% річних і інфляційні втрати за невиконання судового рішення про стягнення грошової компенсації при розділі будинку з порушенням ідеальних частин).

Суд роз'яснив, що на підставі судового рішення між сторонами виникло грошове зобов'язання у зв'язку із стягненням компенсації долі права власності в нерухомому майні. Невиконання такого зобов'язання обумовлює застосування положень частини другої статті 625 Цивільного кодексу.

Грошові зобов'язання охоплюють усі сфери громадського життя і виникають передусім у сфері приватноправових (цивільно-правових) стосунків. Згідно частини першої статті 509 ГК зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана зробити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, зробити послугу, сплати гроші і тому подібне) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його зобов'язання. По сенсу цієї норми правовідношення, в якому одна сторона зобов'язана сплатити на користь іншої сторони гроші, є грошовим зобов'язанням.

Згідно частини другої статті 509 ГК зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ГК, відповідно до частини п'ятої якій у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, громадянські права і обов'язки можуть виникати з рішення суду.

Стаття 625 входить в розділ I "Загальні стани про зобов'язання" книги 5 ГК, тому в ній визначені загальні правила відповідальності за порушення грошового зобов'язання і її дія поширюється на усі види грошових зобов'язаньякщо інше не передбачене спеціальними нормами, регулюючими громадські стосунки з приводу виникнення, зміни або припинення окремих видів зобов'язань.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини