Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано створити реєстр банкірів з поганою репутацією

19 липня 2016, 14:29
623
1
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4993 "Про внесення змін Закону України" Про Національний банк України " (відносно формування реєстру осіб, що втратили бездоганну ділову репутацію)" (автор - нардеп Павло Ризаненко, БПП).

Законопроектом пропонується додати Нацбанку функцію ведення реєстру осіб, що втратили бездоганну ділову репутацію.

Змінами визначається перелік таких осіб, відомості про яких включаються в реєстр. Зокрема, це особи, які являються або були власниками істотної участі у банку, керівниками банку (кандидатами), інші особи, вимоги до ділової репутації яких визначені в Законі "Про банки і банківську діяльність", якщо їх ділова репутація не відповідає вимогам бездоганності, встановленим Нацбанком, або діяльність яких сприяла нанесенню збитку фінансовому положенню банківської установи і порушенню чинного законодавства і нормативно-правових актів Національного банку.

Також встановлюється, що порядок ведення, включення в реєстр і виключення з реєстру осіб, що втратили бездоганну ділову репутацію, визначається нормативно-правовими актами НБУ.

Очікується, що такі зміни дозволять створити ефективний механізм недопущення на ринок банківських послуг осіб, схильних до здійснення протиправних дій, або які через свою непрофесіоналізму можуть завдати збитку банківській установі, клієнтам банку або державі.

Відмітимо, чинним законодавством передбачено, що НБУ має право заборонити юридичній або фізичній особі придбавати або збільшувати істотну участь у банку і вимагати заміни будь-якого з керівників банку, якщо ділова репутація такої особи не відповідає вимогам бездоганності, встановленим Нацбанком. Згідно із Законом "Про банки і банківську діяльність", ділова репутація - це відомості, зібрані НБУ, про відповідність діяльності особи вимогам закону, діловій практиці і професійній етиці, а також відомості про порядність, професійні і управлінські здібності фізособи. Ознаки відсутності бездоганної ділової репутації визначаються нормативно-правовими актами Нацбанку. В той же час, законодавством не покладена на Нацбанк обязаннось по систематизації таких зібраних відомостей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини