Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і укладення КСУ

Реклама

Конституційний Суд України

Кабмін не може регулювати оплату суддів

Положення пункту 11 Завершальних положень Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (про повноваження Кабміну встановлювати розмір і порядок фінансування судової влади) визнані неконституційними і втратили силу.

Верховний Суд України

Судова палата у гражданскми справах

Майно ФОП належить обом дружинам, якщо придбано за їх спільний рахунок

Розглянувши справу № 6-1752цс15Суд роз'яснивщо майно ФОП, яке використовується для його господарської діяльності, вважається загальним майном подружжя, як і інше майно, придбане в період браку, за умови, що воно придбане за рахунок тих, що належать дружинам засобів.

Переоцінка майна потім несостоявщихся торгів не є новою оцінкою

Розглянувши справу № 6-370цс16Суд роз'яснивщо проведення переоцінок (уцінок) спірного майна держвиконавцем у зв'язку з тим, що публічні торги не відбулися, не може вважатися новою оцінкою в розумінні Закону "Про старанне виробництво", торги мають бути проведені по не більше ніж 6-місячному звіту про оцінку. Проведення публічних торгів по реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, який втратив силу, є основою для визнання цих торгів недійсними при порушенні прав і законних інтересів особи, який їх оспорює.

При неповерненні банком депозиту налічуються відсотки по вкладу до запитання

Розглянувши справу № 6-956цс16Суд роз'яснивщо якщо в депозитному договорі не вказаний розмір відсотків після закінчення його дії, з банку підлягають стягненню відсотки по ставці в розмірі, яка зазвичай сплачується по вкладу до запитання.

Судовий збір можна не платити, якщо є хоч би документально підтверджена основа для звільнення

Розглянувши справу 6-855цс16Суд роз'яснивщо особа звільняється від сплати судового збору за наявності одного з вказаних в Законі "Про судовий збір" підстав, яке підтверджене документально.

Не можна оскаржити в касації відмову визнати виконавський лист не підметом виконанню

Розглянувши справу № 6-701цс16Суд роз'яснивщо ГПК не передбачене оскарження в касаційному порядку визначення суду першої інстанції про відмову в задоволенні заяви про визнання виконавського листа не підметом виконанню.

Право вимоги до страховика у потерпілого в ДТП виникає з моменту відмови у виплаті відшкодування

При розгляді справи № 6-192цс16 Суд відступив від позиції, що з моменту здійснення ДТП у потерпілого виникає право вимоги до страхової компанії, відповідальної за безпосередньої причинителя шкоди, і починається течія позовної давності. Суд дійшов висновкущо право особи на звернення до суду з вимогою про захист свого цивільного права виникає (і відповідно течія позовної давності починається) з моменту, коли право цієї особи порушене (обличчя дізналося про порушення свого права ), тобто з моменту відмови страховика у виплаті страхового відшкодування.

Продовжити електронні торги можено не більше, ніж на 6 годин

Розглянувши справу 6-3131цс15Суд роз'яснивщо загальна тривалість проведення електронних торгів складає 9 годин (з 9:00:00 до 18:00:00), проте за умови вступу останньої цінової пропозиції за 5 хвилин до закінчення терміну електронні торги автоматично подовжуються на 30 хвилин від часу подачі останньої цінової пропозиції. Тривалість такого продовження не може перевищувати 6 годин і відлічується саме від завершення терміну (18:00:00), який чітко визначений.

Банк може відібрати квартиру, навіть якщо покупець не знав, що вона в іпотеці

Розглянувши справу 6-2467с15Суд роз'яснивщо у разі відміни незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсної, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключено запис про обтяження, дію іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного запису в реєстрі, який виключений на підставі незаконного рішення суду, оскільки відпала основа виключення цього записи. Іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинному запису в Державний реєстр іпотек.

Суд має право застосувати принцип співмірності, визначаючи середній заробіток, який оспорений підприємством

Розглянувши справу № 6-1207цс16Суд роз'яснивщо застосування принципу співмірності при визначенні розміру відшкодування працівникові середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні є правом суду.

Торги дійсні, якщо подане не в строк оголошення не вплинуло на їх результат

Розглянувши справу 6-3174цс15Суд роз'яснивщо сам по собі факт недотримання вимог відносно термінів публікації оголошення про проведення публічних торгів і його змісту, передбачених пунктами 3.5, 3.6 Тимчасового положення про порядок проведення публічних торгів по реалізації заарештованого нерухомого майнащо не вплинуло на результат торгів, не може бути основою для визнання таких торгів недійсними. Окрім наявності вказаних порушень при проведенні публічних торгів, розглядаючи суперечку, суди повинні встановити, чи були порушені права і законні інтереси особи, що їх оспорює, способом захисту яких є визнання публічних торгів недійсними.

Судова палата у адміністративних справах

Визнано законним звільнення суддів Швачач і Чалою, судячих майдановцев

Суд відмовив у позові судді Оболонського райсуду Києва Юлії Швачач до Вищої поради юстиції про визнання незаконним і відміні рішення про внесення подання Президентові про її звільнення за порушення присяги. Постанова прийнята з особливими думками. Задоволено також і заява УСЮ про перегляд постанови ВАСУ від 22 лютого 2016 року по суперечці з суддею Святошинского райсуду Києва Аллою Чалої про визнання протиправним і відміні рішення про її звільнення. Постанова ВАСУ скасована, прийнято нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог А. Чалої. Рішення прийняте з особливими думками.

Судова палата у господарських справах

Опубліковані укладення у господарських справах за II півріччя 2015 року

Обнародувані висновкивикладені в постановах, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення на підставах, передбачених пунктами 1, 2 ч. 1 ст. 111-16 ХПК, за II півріччя 2015 року. Вони торкаються справ відносно забезпечення виконання зобов'язань (по договорах іпотеки і поруки); визнання угод недійсними; виконання господарських зобов'язань (відповідальність за порушення зобов'язань); угод про поступку права вимоги; договорів про надання послуг і т. д.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини