Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд має право застосувати принцип співмірності, визначаючи середній заробіток, який оспорений підприємством

14 липня 2016, 17:37
1737
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 6 липня 2016 року розглянув справу № 6-1207цс16 по позову про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Відповідно до статті 116 КЗоТ при звільненні працівника виплата усіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, робиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то вказані суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, що належать працівникові при звільненні, власник або уповноважений їм орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою вказаних сум. У разі суперечки про розмір сум, що належать працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган у будь-якому випадку повинен в зазначений в цій статті термін виплатити незаперечну ним суму.

Згідно із статтею 117 КЗоТ у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу сум, що належать звільненому працівникові, в терміни, вказані в статті 116 справжнього Кодексу, за відсутності суперечки про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. За наявності суперечки про розміри сум, що належать звільненому працівникові, власник або уповноважений їм орган повинен сплатити вказане в цій статті відшкодування у тому випадку, якщо суперечка вирішена на користь працівника. Якщо суперечка вирішена на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить ухвалу по суті суперечки.

У разі часткового задоволення позовних вимог працівника про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні суд визначає розмір такого відшкодування з урахуванням розміру спірної суми, на яку працівник мав право, долі, яку вона складала в заявлених вимогах, істотності цієї долі в порівнянні з середнім заробітком і інших конкретних обставин справи.

Тобто застосування принципу співмірності при визначенні розміру відшкодування працівникові середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні є правом суду.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини