Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат запропонував ввести до 2023 року мораторій на ГМО

14 липня 2016, 16:16
888
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4968 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно введення до 2023 року мораторію на вирощування генетично модифікованих сільськогосподарських рослин, виробництво, переробку, звернення, транзит і ввезення ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових чинників" (автор - нардеп Микола Люшняк, БПП).

Законопроектом шляхом доповнення новою статтею 23 Закону про держсистему біобезпеки при використанні ГМО пропонується до 1 січня 2023 року заборонити:

- промислове виробництво, переробку і введення в оборот ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових чинників, для цілей їх використання в харчових продуктах, харчових добавках, кормі, кормових добавках;

- вирощування з/х рослин із застосуванням ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових чинників, у відкритих системах на підприємствах, установах і організаціях АПК незалежно від їх підпорядкування і форми власності, окрім тих, які призначені для науково-дослідних цілей;

- ввезення на митну територію ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових чинників, для цілей їх використання в харчових продуктах, харчових добавках, кормі, кормових добавках, з/х рослин із застосуванням ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових чинників, за винятком тих, які призначені для науково-дослідних цілей.

Також проектом встановлюється адмінвідповідальність за порушення встановлених законодавством вимог про заборону вирощування ГМО-рослин, ввезення ГМО - штраф від 40 - 90 тис. нмдг і анулювання ліцензії на 5 років. За порушення вимог по експорту продукції із застосуванням ГМО передбачений штраф від 50 до 100 тис. нмдг.

Основною вимогою проекту є зобов'язати акредитовані лабораторії до 2023 року провести експертизи по економічній доцільності, екологічній, біологічній, генетичній безпеці і користі для здоров'я людини ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових чинників.

Якщо виводи наукових експертиз обгрунтовано підтвердять безпеку впливу ГМО, спростують негативний вплив ГМО на живі організми і довкілля, дія мораторію буде зупинено. А доки немає таких наукових висновків, немає підстав поширювати в Україні ГМО, вважає депутат.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини