Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не можна стягнути борг в одному процесі з физ- і юрособи

14 липня 2016, 15:50
1371
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 6 липня 2016 року розглянув справу 6-1047цс16 за позовом кредитної спілки про стягнення заборгованості за кредитним договором.

При розгляді Суд дійшов наступних висновків:

1. По сенсу статті 1049 ГК позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві заїм (грошові кошти в такій же кількості, що були передані йому позикодавцем) в строк і в порядку, які встановлені договором.

Згідно із статтею 526 ГК зобов'язання повинне виконуватися належним чином відповідно до умов зобов'язання і вимог закону, інших правових актів, а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зазвичай пред'являються.

Відповідно до статті 599 ГК зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Позика вважається поверненою у момент зарахування грошової суми, яка займалася, на банківський рахунок кредитора або у разі реального повернення йому грошових коштів.

Виходячи з системного аналізу статей 525, 526, 599, 611 ГК, зміст кредитного договору слід зробити висновок про те, що наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, не виконаного боржником, не припиняє правовідносин сторін кредитного договору, не звільняє боржника і поручителя від відповідальності за невиконання грошового зобов'язання і не позбавляє права на отримання штрафних санкцій, передбачених умовами договору і нормами ГК.

2. Відповідно до пункту 1 частини першої статті 205 ГПК суд своїм визначенням припиняє провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Оскільки не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом, суд відкриває провадження у справі в частині вимог, що відносяться до цивільної юрисдикції і відмовляє у відкритті провадження у справі стосовно вимог, розгляд яких проводиться за правилами іншого виду судочинства.

У цій справі позов був поданий до позичальника-фізособи і поручителя - малого приватного підприємства.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини