Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про судоустрій

13 липня 2016, 11:35
2681
0
Реклама

Президент України Петро Порошенко підписав Закон 1402 - VIII "Про судоустрій і статус суддів", прийнятий 2 червня, який є одним з ключових етапів нормативного забезпечення судової реформи.

Закон удосконалює процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів - зокрема, воно проводитиметься за критеріями компетентності (професійною, особистою, соціальною і так далі), професійної етики і доброчесності. Кваліфікаційне оцінювання за критерієм професійної компетентності проводитиметься з урахуванням принципів инстанционности і спеціалізації.

Передбачається перехід до триланковій судовій системі і освіта впродовж 6 місяців з моменту набуття чинності Закон нового Верховного Судуу складі якого діятимуть Велика Палата, функцією якої є уніфікація судової практики і рішення юрисдикційних суперечок, і 4 касаційні суди, функцією яких є розгляд справ в касаційному порядку.

Встановлені кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посаду судді. Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України не молодше 30 і не старше 65 років, що має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права не менше 5 років, володіє державною мовою і що відповідає встановленим критеріям професійної компетентності, доброчесності і професійної етики.

Судді призначатимуться виключно за результатами публічного конкурсу і кваліфікаційного оцінювання як його складової. У конкурсі на посаду судді Верховного Суду матимуть право брати участь як діючі судді, так і кандидати з не менше чим 10-річним стажем наукової роботи у сфері права або адвокатської діяльності.

Законом закріплено і нова основа для звільнення судді з посади - непідтвердження легальності джерел походження прибутків і майна. Закон містить ряд нових механізмів для запобігання корупції у судовій системі: повний моніторинг способу життя судді, обов'язок представлення Декларацій доброчесності і родинних зв'язків і тому подібне. Передбачено створення при ВККС Громадської ради доброчесності, яка сприятиме ВККС у встановленні відповідності судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики і доброчесності.

Закон вводить нові підходи до розподілу повноважень між органами суддівського самоврядування. Дисциплінарні повноваження відносно суддів будуть передані у Вищу раду правосуддя, а Вища кваліфікаційна комісія суддів зосередиться на вирішенні кваліфікаційних питань, включаючи проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, відкритих конкурсів на посаді, спеціального навчання суддів.

Новий Закон про судоустрій є логічним продовженням змін в Конституцію України відносно правосуддя і вводитиметься в дію одночасно з ними, у кінці вересня цього року.

До цього часу має бути прийнятий також Закон "Про Вищу раду правосуддя", робота над яким зараз триває. Також необхідно завершити роботу над новим процесуальним законодавством і, щоб Верховний Суд з новою структурою і новим складом запрацював в першому кварталі 2017 року.

За інформацією прес-служби Президента

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини