Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР має намір спростити підприємцям експорт послуг

12 липня 2016, 12:00
2890
0
Реклама

Верховною Радою 12 липня прийнятий за основу законопроект № 4496 про внесення змін відносно усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг.

Основним завданням законопроекту є спрощення процедури укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів), бухгалтерського обліку і фінансової звітності, а також відміна валютного контролю для операцій по експорту послуг.

Заплановано виключити положення, що стосується контролю повернення валютної виручки при експорті робіт (послуг), прав інтелектуальної власності. Таким чином, контроль за поверненням валютної виручки здійснюватиметься виключно відносно експорту продукції.

Проектом передбачається, що експортери послуг зможуть робити висновок зовнішньоекономічні договори (контракти) не лише у письмовій формі, але і в електронноюа також шляхом прийняття публічної оферти, обміну електронними повідомленнями, або шляхом виставляння рахунку (инвойса).

Крім того, пропонується встановити заборона банкам вимагати переклад документів на українську мову у разі, якщо вони оформлені на англійському. Це повинно сприяти інтенсифікації укладення угод резидентами, оскільки здібності комерційних банків забезпечити переклад документів набагато ширше, ніж у представників малого і середнього підприємництва.

Також згідно із законопроектом рахунок (инвойс) визнається первинним документом, що повинне спростити процедури ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності. Згідно з пропонованими змінами рахунок (инвойс) може бути підписаний за допомогою особистого підпису, аналога власноручного підпису, електронного підпису або електронного цифрового підпису, електронному підпису одноразовим ідентифікатором.

При цьому потрібна буде тільки підпис експортера. Згодою з об'ємом і якістю послуг, що надаються, признаватиметься факт оплати нерезидентом виставленого рахунку.

Очікується, що реалізація запропонованих змін приведе до висновку значного об'єму експорту послуг в легальну площину, збільшить приплив валютної виручки і спростить ведення підприємницької діяльності для малого і середнього бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини