Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Врегульована процедура припинення відносно держав, що не борються з відмиванням прибутків

11 липня 2016, 17:03
497
0
Автор:
Реклама

Нацкомфинуслуг розпорядженням 2 червня 2016 роки № 1154 ствердила Положення про процедуру застосування заходів припинення відносно держав, що не виконують або неналежно міжнародних, міжурядових організацій, що виконують рекомендації, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму і фінансуванням поширення зброї масового знищення.

Дія Положення поширюється на платіжні організації платіжних систем і учасників або членів платіжних систем (у частині надання финуслуг, окрім переказу грошових коштів), страховиків (перестрахувальників), страхових (перестраховочных) брокерів, ломбарди і інші фінансові установи, а також юридичних осіб, що надають фінансові послуги (окрім тих, яких контролюють інші суб'єкти державного фінансового моніторингу).

Відносно клієнтів з ризикових держав суб'єкти первинного фінансового моніторингу повинні вживати відповідні заходи обережності:

- забезпечувати поглиблену перевірку і з'ясовувати додаткові відомості про клієнта з усіх доступних джерел до встановлення ділових стосунків з особами або компаніями ризикових держав;
- забезпечувати збір необхідної інформації про зміст їх діяльності, фінансовий стан, репутацію;
- забезпечувати перевірку достовірності і повноти інформації, отриманої від клієнта;
- повідомляти Госфинмониторингу про фінансові операції з клієнтами з ризикових країн;
- попереджати представників нефінансового сектора про те, що операції з фізичними або юридичними особами в ризикових країнах можуть містити ризик відмивання засобів або фінансування тероризму.

Суб'єкти первинного фінансового моніторингу можуть встановлювати додаткові заходи відносно ризикових держав і клієнтів залежно від специфіки своєї діяльності.

Суб'єкт первинного фінансового моніторингу може відмовитися від проведення фінансової операції клієнтом у разі, якщо вона містить ознаки такою, що підлягає фінансовому моніторингу. Про відмову і осіб повідомляється Госфинмониторинг впродовж одного робочого дня, але не пізніше наступного робочого дня з дня відмови.

Суб'єкт первинного фінансового моніторингу має право зупинити проведення фінансової операції клієнтом з ризикової держави у разі, якщо така операція містить ознаки, передбачені статтями 15 і 16 Закону "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини