Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про позовну давність в суперечках про держвласність

7 липня 2016, 14:33
1454
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 8 червня 2016 року розглянув справу 6-3029цс15 за позовом заступника прокурора Київської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів, державного підприємства "Київське лісове господарство" до Київської обласної держадміністрації, власникам землі про визнання недійсними розпоряджень, державних актів на право власності на землю і витребуванні земельних ділянок.

При розгляді була сформована правова позиція відносно позовної давності в спорах з державою.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод передбачено, що кожен має право на розгляд його справи судом.

Європейський суд з прав людини юрисдикція якого поширюється на усі питання тлумачення і застосування Конвенції (пункт 1 статті 32 Конвенції), відмічає, що "позовна давність - це законне право правопорушника уникнути переслідування або притягування до суду після закінчення певного періоду після здійснення правопорушення. Термін позовної давності, що є звичайним явищем в національних законодательствах держав - учасників Конвенції, виконує декілька завдань, у тому числі забезпечує юридичну визначеність і остаточну, запобігаючи порушенню прав відповідачів, які можуть статися у разі прийняття судом рішення на підставі доказів, що стали неповними із-за минулого часу" (п. 570 рішень від 20 вересня 2011 року за заявою № 14902/04 у справі ВАТ "Нафтова компанія "ЮКОС" проти Росії"; п. 51 рішення від 22 жовтня 1996 року по заявах № 22083/93, 22095 / 93 у справі "Стаббингс і інші проти Сполученого Королівства").

Відповідно до статті 257 ГК загальна позовна давність встановлюється тривалістю в три роки.

При цьому відповідно до частин першої і п'ятої статті 261 ГК течія позовної давності починається з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Положеннями статті 268 ГК передбачені виключення із загального правила про поширення позовної давності на усі цивільні правовідносини і визначені вимоги, на які позовна давність не поширюється, зокрема в пункті 4 частини першої статті 268 ГК (що діяло, згідно Закону № 4176 - VIна момент звернення до суду - 30 жовтня 2014 року) вказано, що на вимогу власника або іншої особи про визнання незаконним правового акту органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, яким порушено його право власності або інше речове право, позовна давність не поширюється.

Проте пункт 4 частини першої статті 268 ГК за своєю суттю спрямований на захист прав власників і інших осіб від держави. Оскільки держава зобов'язана забезпечити належне правове регулювання стосунків і відповідально за прийняті його органами незаконні правові акти, їх відміна не повинна ставити під сумнів стабільність цивільного обороту, підтримувати яку покликані норми про позовну давність, тому, на відміну від інших учасників цивільних правовідносин, держава несе ризик закінчення терміну позовної давності на оскарження ним незаконних правових актів державних органів, якими порушено право власності або інше речове право.

Отже, враховуючи статус держави і його органів як суб'єктів владних повноважень, положення пункту 4 частини першої статті 268 ГК не поширюються на позови прокуратурищо пред'являються від імені держави і спрямовані на захист права державної власності, порушеного незаконними правовими актами органу державної влади.

На такі позови поширюються положення статті 257 ГК відносно загальної позовної давності, і на підставі частини першої статті 261 справжнього Кодексу течія позовної давності починається з дня, коли держава в особі його органів як суб'єктів владних повноважень упізнало або могло дізнатися про порушення прав і законних інтересів.

Нагадаємо, до такого ж висновку ВСУ прийшов в постановах від 16 вересня 2016 року у справі № 6-68цс15 і від 30 вересня 2015 року у справі № 3-539гс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини