Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ обурена обшуками у адвокатів і загрожує страйками

Реклама

6 липня в прес-центрі "Ліга Бізнес Информ" відбулася прес-конференція Національної асоціації адвокатів України на тему "Безпрецедентні втручання в адвокатську діяльність і погрози захисту прав людини в Україні".

У конференції взяли участь заступник голови НААУ Валентин Гвоздий, голова Комітету з міжнародних зв'язків Іван Гречковский, голова комітету захисту прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності Ганна Колесник і її заступники Євгенії Солодко і Ігор Черезов.

Як повідомив В. Гвоздий, 5 липня Національним антикорупційним бюро було проведено 7 незаконних обшуків по "справі Онищенко". Крім того, НААУ відоме, що найближчими днями буде проведене ще 70 обшуків у адвокатів.

Відмітимо, само НАБУ запевняєщо обшуки в офісах двох адвокатських компаній і за місцем проживання трьох адвокатів були проведені для отримання доказів, що підтверджують або спростувальних причетність адвокатів до конвертації засобів, отриманих в результаті реалізації "газової схеми Онищенко". Обшуки проводяться у рамках досудового розслідування карного виробництва за фактом розкрадання державних коштів при здобичі і продажі природного газу у рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ "Укргаздобыча". Також в НАБУ заявляють, що детективи діяли виключно у рамках КПК і не вилучали речі і документи, до яких заборонений доступ.

Самі адвокати вважають, що і КПК, і Закон "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" були порушені, оскільки детективи "рилися в досьє адвоката", що неприпустимо. А речі, що цікавлять правоохоронців, не були вилучені (зокрема, з офісів адвоката Андрія Цыганкова, що спішно виїхав з України), оскільки не зберігаються там. У НААУ вважають, що подібні обшуки у адвокатів, задіяних в резонансних справах, проводяться з метою тиску на захисників.

И. Черезов відмітив, що обшук у А. Цыганкова провели з порушеннями, про що був складений акт, який буде поданий в компетентні органи разом із заявою про злочин. Також буде подано заяву про ще один злочин - в переговорній кімнаті офісу А. Цыганкова було виявлено підслуховуючий пристрій, вмонтований в туш для вій (апарат продемонстрував Е. Солодко).

У зв'язку з цим, В. Гвоздий просить усіх адвокатів перевірити свої офіси, адже "кожен може виявити подібний предмет".

Окрім дій правоохоронців, які, як упевнені адвокати, ототожнюють їх з клієнтами (що неприпустимо в правовій державі), захисники обурені їх словами. В. Гвоздий зажадав публічних вибачень за те, що адвокатів назвали "особами з посвідченням адвоката". Адвокати розцінюють подібні вирази як образу.

НААУ не вперше привселюдно заявляє про порушення прав адвокатів, і ця прес-конференція є останньою спробою вплинути на ситуацію зсередини країни. Як заявив В. Гвоздий, НААУ вичерпала усі інструменти захисту на національному рівні.

Вже зроблені кроки до освітлення проблеми порушення прав адвокатів на міжнародній арені. Так, НААУ вже звернулася в IBA (Міжнародна асоціація адвокатів) і CCBE (Рада адвокатських і правових суспільств Європи), які, у свою чергу, направили листи-інтервенції українським органам влади. Як повідомив И. Гречковский, організації засуджують обшуки у адвокатів і їх допити в якості свідків у справах клієнтів. В дорозі захисту своїх прав адвокати мають намір дійти до рівня ООН і Ради Європи. Крім того, В. Гвоздий повідомив, що планується масштабна акція протесту в Страсбурзі (аж до наметів, голодовок і пікетування українського посольства).

Адвокати ясно дали зрозуміти, що на обшуки вони мають намір реагувати страйками і акціями громадянської непокори.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини