Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обнародуваний Закон про судові зміни в Конституцію

30 червня 2016, 10:00
5359
6
Реклама

29 червня в газеті Верховної Ради "Голос України" офіційно опублікований Закон № 1401 - VIII "Про внесення змін до Конституції України (відносно правосуддя)".

Набуває чинності Закон через 3 місяці з дня, що йде за днем його публікації, окрім частини шостої статті 124 Конституції в новій редакції, яка набуває чинності через 3 року.

Закон міняє статус суддів, порядок їх призначення, відповідальність, зводить суддівський імунітет до функціонального, встановлює монополію адвокатури на представництво в судах, вводить інститут конституційної скарги, урізають функції прокуратури і так далі

Передбачений перехідною період для імплементації змін. Так, представництво виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді і судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади і органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року. Представництво в суді в процесах, початих до набуття чинності цього Закону, здійснюється за правилами, що діяли до набуття чинності, - до прийняття у відповідних справах остаточних судових рішеньякі не підлягають оскарженню.

Згідно зі змінами, зокрема, буде створений Вища рада правосуддяякий:

- вносить уявлення про призначення судейна посади;
- приймає рішення про порушення суддею або прокурором вимог відносно несумісності;
- розглядає скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді або прокурора;
- приймає рішення про звільнення судді з посади;
- дає згоду на затримання судді або утримання під вартою;
- приймає рішення про тимчасове усунення судді від правосуддя;
- вживає заходи по забезпеченню незалежності суддів;
- приймає рішення про переклад судді з одного суду в іншій.

З дня набуття чинності Закону і до утворення Вищої ради правосуддя (потрібне і ухвалення Закону "Про Вищу раду правосуддя") його повноваження здійснює Вищу раду юстиції. ВСП утворюється шляхом реорганізації УСЮ. До обрання (призначення) членів ВСП цей орган діє у складі членів УСЮ впродовж терміну їх повноважень, але які не можуть тривати довше, ніж до 30 квітня 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини