Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріус не повинен вимагати довідку Жеку за місцем проживання спадкодавця в зоні АТО

22 червня 2016, 14:29
12651
5
Реклама

Мінюст в листі від 03.03.2016 № 1535/13/32-16 відреагував на численні скарги громадян відносно витребування нотаріусами довідок житлово-експлуатаційних організацій при закладі спадкових справ і видачі посвідчень про право на спадок після смерті осіб, які проживали і були зареєстровані на території проведення АТО.

Так, ст. 1221 Цивільного кодексу встановлено, що місцем відкриття спадку є останнє місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме - місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, за відсутності нерухомості - місцезнаходження основної частини рухомого майна. Але у особливих випадках місце відкриття спадку встановлюється законом.

Підпунктом 1.13 пункту 1 глави 10 розділу II Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України встановлено, що місце відкриття спадку підтверджується довідкою житлово-експлуатаційній організації, довідкою правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (постійному місці проживання) спадкодавця, довідкою адресного бюро, довідкою райвійськкомату про те, що спадкодавець до заклику на військову службу проживав за відповідною адресою. Місце відкриття спадку не може підтверджуватися свідоцтвом про смерть.

Проте статтею 9-1 Закону про тимчасові заходи на період проведення АТО встановлено, що у разі, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт на непідконтрольній територіїа також якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а майно або основна його частина знаходиться на непідконтрольній території, - місцем відкриття спадку є місце подачі першої заявияке свідчить про волевиявлення по спадковому майну, спадкоємцях, виконавцях заповіту, особах, зацікавлених в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

Таким чином, не може вимагатися довідка житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання спадкодавця, який проживав і був зареєстрований на території проведення АТО.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини