Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допрацьований законопроект про реструктуризацію іпотечних кредитів

15 червня 2016, 15:29
1761
0
Реклама

Комітет ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності вирішив зареєструвати допрацьований законопроект про реструктуризацію зобов'язань валютних позичальників.

Нагадаємо, в квітні законопроекти про реструктуризацію іпотечних кредитів ВР направила на доопрацювання в Комітет.

Допрацьованим законопроектом пропонується:

- врахувати при визначенні поняття соціального житла норми житлової площі на людину, закладені в Житловому кодексі (13,65 м2 житлової площі на людину). Це дасть можливість збільшення загальної площі квартир, які вважаються соціальними, якщо там проживає 4-5 чоловік навіть до 80-90 метрів. Ця пропозиція кардинальна збільшує кількість позичальниківякі претендуватимуть на списання, що стосуються соціального житла;

- якщо у позичальника окрім єдиного житла є долі у квартирах, будинках або в гуртожитках, отримані у власність в процесі безвідплатної приватизації, планується зробити для них виключення, щоб ці позичальники підпадали під дію закону і могли провести реструктуризацію;

- принцип "ключі на стіл" має бути обов'язковим для банків, адже на сьогодні багато позичальників навіть після передачі житла банку все одно залишаться повинні, тому що його вартість не покриває розміри заборгованості;

- уточнити склад сім'ї для реєстрації в єдиному житлі, і не поширювати цю вимогу на дітей, адже діти могли народитися після 01.01.2014, а у багатьох випадках позичальник не мав можливості зареєструвати своїх дітей із-за перешкоди банку (наприклад, із-за заборони, прописаної в договорі);

- передбачити, що реструктуризації у рамках законопроекту підлягають також кредити, право вимоги по яких перейшло у ФГВФЛадже велика кількість банків, що мають валютні іпотечні портфелі, визнана неплатоспроможною. А Фонд, якщо не передбачити це безпосередньо в законі, не має права проводити реструктуризацію, у тому числі списання частини боргу.

Також пропонується уточнити перелік документівякі підтверджують, що житло єдине. Це дозволить уникнути зловживань з боку банків.

Пропонується визначити і вимоги до переліку документів, необхідних для проведення реструктуризації, і доручити НБУ розробити рекомендації.

Проектом передбачається, що фіксація статусу позичальника, який відноситься до окремої категорії громадян, яким держава забезпечує надання додаткової підтримки, відбувається на дату реструктуризації, а не на 1 січня 2015 року.

Серед інших пропозицій - зобов'язати кредитора за заявою позичальника замінити аннуитетную форму погашення кредиту класичною; збільшити 30-денний термін для прострочення платежів позичальником, після яких банком можуть застосовуватися санкції, до 60 днів, і відмінити норму про непроведення реструктуризації у разі відмови нотаріуса/держреєстратора.

Джерело: ВР

Відмітимо, що 14 червня ухвалений Закон про реструктуризацію кредитів підприємств.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини