Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діє порядок захисту інтересів України при врегулюванні суперечок між членами СОТ

14 червня 2016, 10:55
447
0
Реклама

Сьогодні, 14 червня, набуло чинності постанова Кабміну від 01.06.2016 № 346 про затвердження Порядку забезпечення захисту прав і інтересів України в торговельно-економічній сфері у рамках світової організації Торгівлі.

Дія Порядку поширюється на стосунки, що виникають при проведенні консультацій і врегулюванні суперечок між членами СОТ відносно їх прав і обов'язків відповідно до положень угод, вказаних в доповненнях 1 і 2 до Домовленості про правила і процедури, регулюючі вирішення суперечок (Додаток 2 до Угоді про СОТ).

Також документом регулюються питання освіти і діяльності міжвідомчих робочих груп, забезпечення координації і узгодженості дій зацікавлених органів і організацій, взаємодії бізнесу і держави в цілях захисту економічних інтересів України у рамках СОТ.

Встановлено, що Мінекономрозвитку вживає необхідні заходи для задовільного врегулювання питань в інтересах України, для ухвалення рішення, яке є взаємоприйнятним для сторін суперечки.

У разі виявлення інформації про прийняття членом СОТ заходів, які не відповідають положенням угод СОТ, зацікавлені органи і зарубіжні дипломатичні установи України повідомляють про це Мінекономрозвитку впродовж 5 робочих днів.

За результатами розгляду повідомлень Мінекономрозвитку приймає рішення:

- про наявність підстав вважати, що заходи, прийняті членом СОТ, не відповідають положенням будь-якого з угод СОТ, а також створення міжвідомчого робочого гурту по забезпеченню захисту прав і інтересів України в торговельно-економічній сфері у рамках СОТ

- або про відсутність підстав вважати, що заходи, прийняті членом СОТ, не відповідають положенням будь-якої з угод СОТ.

Міжвідомча робоча група
створюється для забезпечення узгодженості дій зацікавлених органів і організацій, здійснення підготовки пропозицій, відповідей і рекомендацій по організаційно-правових, процедурних і іншим питанням.

Якщо сторонам не вдалося задовільно врегулювати питання або прийняти рішення, яке є взаємоприйнятним для сторін, Мінекономрозвитку з урахуванням рішень міжвідомчої робочої групи :

- направляє у Орган по вирішенню суперечок СОТ вимога про проведення консультацій і врегулювання суперечки між членами СОТ;

- погоджує кандидатури осіб, які Секретаріатом СОТ запропоновано призначити в якості експертів для проведення консультацій/врегулювання суперечки;

- розглядає, погоджує і у разі потреби подає зауваження і заперечення до рішень, рекомендацій, укладень і постанов Органу по вирішенню суперечок СОТ.

З урахуванням рішень міжвідомчої робочої групи Мінекономрозвитку також готує і подає на розгляд КМУ пропозиції по виконанню рішень, рекомендацій, укладень і постанов Органу по вирішенню суперечок СОТ.

У разі, якщо такі рішення не виконуються іншим членом СОТ впродовж прийнятного терміну, Мінекономрозвитку інформує КМУ про наявність відповідного порушення і проводить переговори з метою визначення взаємоприйнятній компенсації.

Якщо в течію 20 днів після закінчення прийнятного терміну з членом СОТ не досягнута домовленість про взаємоприйнятну компенсацію, Мінекономрозвитку за узгодженням з КМУ може звернутися в Орган по вирішенню суперечок СОТ відносно дозволу на припинення застосування до такого члена СОТ поступок або інших зобов'язань по договорах СОТ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини