Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси надання посібника у зв'язку з невиробничим нещасним випадком

10 червня 2016, 12:34
840
0
Автор:
Реклама

Фонд соцстрахування по тимчасовій втраті працездатності в листі № 2.4-46-920 роз'яснив нюанси надання посібника з тимчасової непрацездатності у зв'язку з нещасним випадком невиробничого характеру.

Згідно ч. 2 ст. 22 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон № 1105) посібник з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві і професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з 6-го дня непрацездатності за увесь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону № 1105 основою для призначення посібника з тимчасової непрацездатності, по вагітності і пологам являється виданий в установленому порядку листок непрацездатності.

Рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) з соціального страхуванняяка створюється на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації і застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, що представляють інтереси застрахованих осіб).

Обов'язкова наявність акту розслідування нещасного випадку невиробничого характеру при призначенні посібника з тимчасової непрацездатності внаслідок травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, чинним законодавством не передбачено.

У разі потреби комісія з соціального страхування організації сама з'ясовує обставини і причини нещасного випадкуподії з працівником, і приймає рішення про призначення або відмову в призначенні посібника з тимчасової непрацездатності, що фіксується в протоколі засідання комісії. При цьому акт за формою НТ згідно Порядку розслідування і обліку нещасних випадків невиробничого характеру, комісія не складає, оскільки це не є її компетенцією.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 15 Закону № 1105 під час перевірки правильності використання засобів Фонду і достовірності представлених працедавцем даних страхувальник зобов'язаний надавати посадовцям Фонду необхідні документи і пояснення з питань, що виникають під час перевірки.

Отже, у разі виникнення питань відносно призначення посібника з тимчасової непрацездатності у зв'язку з травмою, не пов'язаною з виконанням трудових обов'язків, на вимогу працівників Фонду, що здійснюють перевірку, комісією з соціального страхування надається протокол засідання комісії з ухвалення цього рішення, інші матеріали розслідування, проведеного комісією з соціального страхування, або ж акт за формою НТ у разі, якщо воно було складене.

Згідно пункту 5.1.6 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, у разі звернення хворого з приводу нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві без напряму підприємства в медичній карті амбулаторного (стаціонарного) хворого лікар вказує дату і час звернення хворого; дату, час, місце і обставини травми; вид травми (виробнича або побутова) із слів хворого, які надалі можуть виправлятися або мінятися.

Для захисту права застрахованої особи на отримання матеріального забезпечення у разі отримання травми в робочий час комісії необхідно керуватися результатами розслідування нещасного випадку на виробництві.

У разі визнання нещасного випадку не пов'язаним з виробництвом, страхувальником складається акт за формою Н-5 або акт за формою НТ, які комісія з соціального страхування підприємства бере до уваги при ухваленні рішення про призначення матеріального забезпечення за рахунок засобів Фонду соцстраху.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини