Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується уточнити переліки деяких соцстандартів

9 червня 2016, 14:13
673
1
Реклама

Комітет ВР з питань соцполитики, зайнятості і пенсійного забезпечення рекомендує прийняти за основу урядовий законопроект № 4575 "Про внесення змін до Закону "Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії" (відносно удосконалення системи соціальних стандартів)".

Законопроектом пропонується уточнити зміст терміну "державні соціальні гарантії", додавши, що це "також певні об'єми послуг, які надаються населенню на безвідплатній основі". Також передбачається замість "державні соціальні нормативи" вживати "державні соціальні стандарти".

Згідно з проектом вносяться зміни в переліки соцстандартів і нормативів в окремих сферах їх застосування.

Так, до держсоцстандартів в сфері же/до обслуговування пропонується віднести граничну норму оплати ж/до послуг (зараз цей пункт визначений як "гранична норма оплати послуг за змістом житла, житлово-комунальних послуг").

У сфері транспортного обслуговування і зв'язки запропоновано замість норм забезпеченості населення послугами зв'язку встановити стандарт "показники якості телекомунікаційних послуг і послуг поштового зв'язку".

Уточнюються і держсоцстандарти в сфері охорона здоров'язокрема, розширюється поняття нормативів матеріального забезпечення державних і комунальних установ охорони здоров'я, додані нормативи забезпечення мережею амбулаторій, які є структурними або відособленими структурними підрозділами центрів первинної медичної (медико-санітарною) допомоги і так далі

Що стосується забезпечення учбовими закладамиу законопроекті говориться про перелік і об'єм послуг, що надаються державними і комунальними установами не лише дошкільної, загальної середньої, профтехнічної і вищої освіти, але і позашкільної і післядипломної освіти.

У сфері обслуговування установами культури будуть встановлені нормативи забезпечення населення клубними закладами, громадськими бібліотеками, кінотеатрами і іншими кіновидовищними закладами (зараз сформульовано "закладами, підприємствами, організаціями і установами культури").

Відносно держсоцстандартів в сфері фізкультури і спорту розширюється поняття нормативу забезпечення спортивними установами - ресь йде про дитячо-юнацькі спортшколи, фізкультурно-оздоровчі заклади, спортивні споруди, центри фізичного здоров'я населення, центри фізкультури і спорту інвалідів.

Також проектом уточнюється, що держава гарантує забезпечення основних потреб громадян на рівні встановлених не лише законами, але і іншими нормативно-правовими актами державних соціальних стандартів і нормативів.

Метою законопроекту є вдосконалення системи соціальних стандартів і нормативів, механізму фінансового забезпечення надання населенню послуг відповідно до визначених урядом напрямів реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини