Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін планує ввести новий механізм покарання переселенців, - Комітет ВР

8 червня 2016, 15:45
2769
11
Реклама

У Комітеті ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних стосунків розповіли, що Кабінет Міністрів планує внести зміни у постанова від 5 листопада 2014 року № 637 відносно соцвыплат переселенцям.

У проекті акту є положення про те, що відміна довідки є основою для припинення особам пенсійних виплат. Але згідно із законом повернення людини на колишнє місце проживання або виїзд на постійне місце проживання за межу є основою для відміни довідки ВПЛ, а не пенсій або інших видів соціальної допомоги.

Також проектом пропонується затвердити два порядки: про призначення (відновленні) соціальних виплат ВПЛ і про здійснення контролю за такими виплатами. У проектах цих документів закріплюється термін "припинення"якого немає ні в одному законі України.

Окрім цього, першу виплату після "припинення" особа отримає тільки через 2 місяці після рішення Комісії. Соціальні виплати за 2 місяці до їх оновлення не здійснюються. Тільки на розсуд Комісії залишається питання оновлення соціальних виплат за усі місяці невиплат, а не через 2 місяці. Повторне призначення виплат особі, якій вони були припинені через те, що його довідку було скасовано, можливо тільки через 6 місяців після припинення виплат. Вказані норми виглядають як введення механізму покарання внутрішньо переміщених осіб за те, що вони дозволяють собі вільно переміщатися по країнівідмічають в Комітеті. Подібні застереження і обмеження не передбачені ні по одній іншій групі громадян України.

Проектами порядків пропонується дозволити так званим мобільним групам перевіряти фактичне місце проживання переселенців і складати за результатами перевірок акти обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї. Причому до складу таких груп включаються представники ГМС (яка згідно із законодавством взагалі не осуществляеют роботу по переміщеним населенням), СБУ, Нацполиции. Такий склад викликає серйозне занепокоєння і означає тільки одно: уряд вважає переселенців злочинцями.

Більше того, призначення пенсій або іншої соцдопомоги тільки за результатами актів обстеження є дискримінацією переміщених осіб. Адже будь-яким іншим категоріям пенсіонерів для отримання заробленої ними пенсії не треба бути перевіреними ніякими мобільними групами і редоставлять докази про свої матеріально-побутові умови.

Крім того, в проекті не визначені межі проведення перевірки місця фактичного проживання ВПЛ, що приведе до зловживань на місцях. Проекти не враховують заклики правозахисників по розподілу понять пенсійних виплат, соціальних виплат і посібників ВПЛ на оренду житла і так далі

У проекті говориться про комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам - але не йде мова про правову природу такої комісії, її повноваження, обов'язковий склад, права і обов'язки членів, статус рішень.

Більше того, громадське обговорення цього проекту акту не проводилося.

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини