Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про розділ спадку померлого, у якого була співмешканка

8 червня 2016, 09:22
2286
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 25 травня 2016 року розглянув справу № 6-692цс16 по суперечці про розділ спадку між спадкоємцями згідно з (сином, дочкою і матір'ю померлого) законом. Третьою особою в справі виступає співмешканка померлого, яка звернулася з позовом до спадкоємців про встановлення факту проживання однією сім'єю і визнанні права власності на частину загального майна. Вона скористалася своїм правом подати позов на загальних підставах, заявивши вимогу про визнання права власності на долю майна і пославшись на обставини спільного проживання у фактичних шлюбних стосунках з померлим. Також третьою особою виступає дружина спадкодавця, якою було відмовлено у видачі посвідчення про право на спадок згідно із законом, оскільки вона не надала документів, що підтверджують факт споріднених і інших стосунків із спадкодавцем.

Суд сформував наступну правову позицію.

Відповідно до статті 74 СКякщо жінка і чоловік проживають однією сім'єю, але не знаходяться в шлюбі між собою або у будь-якому іншому шлюбі, майно, придбане ними за час спільного проживання, належить їм на праві загальної спільної власності, якщо інше не встановлене письмовим договором між ними. На майно, що є об'єктом права загальної спільної власності жінки або чоловіки, які не знаходяться в шлюбі між собою або у будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 справжнього Кодексу.

Згідно частини четвертої статті 368 ГК майно, придбане в результаті спільної роботи і за загальні грошові кошти членів сім'ї, є їх загальною спільною власністю, якщо інше не встановлене договором, ув'язненим у письмовій формі.

Обличчям, які проживають однією сім'єю без реєстрації браку, на праві загальної спільної власності належить майно, придбане ними за час спільного проживання або придбане в результаті спільної роботи і за загальні грошові кошти.

Статтею 1216 ГК передбачено, що спадкоємством є перехід прав і обов'язків (спадки) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємцям).

Положеннями статті 1218 ГК визначено, що до складу спадку входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадку і що не припинилися внаслідок його смерті.

Кожен із спадкоємців має право на виділ його долі в натурі (частина друга статті 1278 ГК).

Згідно частини другої статті 1279 ГК спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділення їм в натурі цього майна, в межах їх долі в спадку, якщо це не порушує інтереси інших спадкоємців, що мають істотне значення.

При вирішенні суперечок про розділ спадку і визнання права власності на спадкове майно суди встановлюють те, що належить спадкодавцеві на момент його смерті майно, що входить до складу спадку, а також з'ясовують чи не порушуються права і інтереси усіх спадкоємців, що мають право на спадок.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини