Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про право на об'єкт інвестування

7 червня 2016, 15:31
1325
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 25 травня 2016 року розглянув справу № 6-503цс16 про визнання майнових прав на об'єкт інвестування і визнання іпотечного договору частково недійсним, знятті заборони на відчуження квартири.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Майнові права на об'єкт незавершеного будівництва віднесені до предмета іпотеки Законом № 800 - VI "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва"яким були внесені зміни до законодавчих актів України, у тому числі в Закон "Про іпотеку".

У справі, що переглядається спірні договори іпотеки майнових прав на не закінчені будівництвом квартири укладені 1, 2 і 16 липня 2008 року, тобто до визначення майнових прав на об'єкти незавершеного будівництва предметом іпотеки. Отже, ці договори укладені з порушенням вимог Закону "Про іпотеку" (у редакції, діючій на момент їх укладення), тому вони підлягають визнанню частково недійсними.

За правилами статті 392 ГК позов про визнання права власності може бути пред'явлений, по-перше, якщо особа є власником майна, але за його право сперечається або не визнається іншою особою; по-друге, якщо особа втратила документ, що засвідчує його право власності.

У справі, що переглядається за змістом укладених договорів бронювання приміщення і комісії з купівлі цінних паперів позивачка отримала тільки право на придбання права власності, а не само право власності на нерухоме майно. Отже, підстав для визнання за нею майнових прав на об'єкт інвестування відповідно до статей 331, 392 ГК немає.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини