Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ім'ям України : заборона редиректа

Реклама

На початку травня сталася подія у сфері доменних суперечок, яку можна назвати знаковою. Дарницький районний суд Києва при розгляді справи № 753/9682/15-ц виніс визначення про забезпечення позову, яким заборонив :

- переделегирование (передачу) доменного імені на користь кого-небудь, окрім позивача;

- трансфер (зміна реєстратора);

- перенаправлення або редирект [англ. redirect - перенаправляти].

Також суд зобов'язав реєстратора доменного імені (на якого, до речі, був здійснений трансфер при розгляді судом попередньої заяви про забезпечення позову шляхом заборони таких дій) припинити делегування і підтримку доменних імен і встановити в реєстрі статус "clientHold".

Позов до суду був поданий у зв'язку з тим, що один з відповідачів без відома і згоди позивача встановив перенаправлення (редирект) з його сайтів на свій сайт. Редирект має на увазі, що при зверненні до одних доменних адрес, виконується перехід на іншу адресу. У даній справі це було підтверджено укладеннями експерта.

Забороняючи редирект, суд послався на Регламент публічного домена (діє з 1 листопада 2011 року), згідно з яким статус, що забороняє зміну доменного об'єкту, встановлюється виключно реєстратором. Він має право встановити для доменного імені статус "clientHold". Цей статус передбачає, що домен і його DNS- сервера не можна змінити. Згідно з правилами ICANN (Інтернет корпорація по привласненню імен і номерів), статус "clientHold" застосовується реєстратором до доменів під час юридичних суперечок.

Судом було встановлено, що знак на товари і послуги, що належить позивачеві, більше трьох років неправомірний використовувався для отримання доходу шляхом здійснення комерційної діяльності через доменне ім'я.

Заява про забезпечення позову була задоволена і у зв'язку з тим, що згідно з даними он-лайн реєстру доменних імен WHOIS, попереднє визначення суду про заборону змін у бази даних відносно спірних доменів, не одного разу було порушено.

Суд дійшов висновку, що внаслідок незаконного редиректа відповідачі незаконно використовують знак для товарів і послуг позивача, вводячи в оману споживачів. Адже, здійснюючи в інтернеті пошук послуг під торговою маркою UFL, вони потрапляють на веб-сайт, що не має до неї відношення. Внаслідок цього споживачі можуть подумати, що назва доменного імені і торгова марка належать одній особі (може виникнути асоціація). У свою чергу, це ускладнить виконання рішення про захист прав інтелектуальної власності позивача.

Таким чином, був встановлений обов'язок реєстратора тимчасово припинити делегування і підтримку доменних імен. Адже внесення змін до реєстру (всупереч минулому визначенню суду) означає, що позивач не володіє достовірною інформацією про власників доменних імен.

Артем Афян

Коментуючи рішення суду, що стало можливим завдяки роботі юристів компанії, керівний партнер Juscutum Артем Афянвідмітив складність процесу захисту своїх прав в доменних спорах. За його словами, проблема полягає в тому, що доки йде суперечка і українські судді, не особливо досвідчені в питаннях правового регулювання доменів, з'ясовують, що таке делегування, хто такий регістрант і тому подібне, порушення прав триває.

А. Афян пояснив, яким чином проявлялося одно з основних порушень за наявності суперечки про того, кому належить бізнес : "Людина, яка контролювала домен, створювала свій сайт і робила на нього редирект. А, варто сказати, що часто трафік, впізнанність, індексація того або іншого сайту - це ключове питання бізнесу. Це те, що приносить основний дохід. І це порушення унеможливлювало нормального регулювання. Виходило, що доки ви судитеся, хтось наживається на вашому бізнесі. Те ж саме сталося і тут. Поки йшли суди, відповідач узяв і поставив редирект. Тобто, почав на базі одного домена, де він мав доступ до админпанели, розвивати свій власний бізнес. Люди намагалися зайти на розкручений сайт, а їх відправляли на новий. Отже, туди доганявся трафік".

А. Афян вважає, що в цій справі, перший раз в історії українського судочинства вдалося обгрунтувати в суді, чому це порушення прав і чому тут можливо застосувати заборону редиректа як міру забезпечення позову. Секрет успіху : "Ми сформулювали це у рамках цивільного процесуального законодавства (а це було досить непросто, оскільки слово "редирект" не можна зустріти в нашому процесуальному кодексі). Тому нам довелося удатися до забороні здійснення певних дій і необхідності здійснити певні дії. Визначення суду було виконане".

Ганна Кравчук

"Я вважаю, що це - важливий крок для правозастосовної практики в Україні по спорах в інтернеті. Це не інновація, нічого нового в українському законодавстві не з'явилося. Але закони - це частина правового простору, в якому ми живемо. Велику роль грає те, як їх читають суди. У нас з'явилася надія, що після цієї справи суди почнуть читати і застосовувати в інтернет-спорах, у тому числі, і заборона редиректа"- зробив висновок А. Афян.

У свою чергу, Ганна Кравчукпартнер Патентно-юридичного агентства "Синергія" (також представляла позивача)пояснила, що на серйозніші заходи - тимчасова заборона підтримки доменів і заборона редиректа, довелося піти, оскільки раніше в цій справі вже заявлялася вимога про заборону передачі доменів третім особам і зміни реєстратора, яке було проігноровано відповідачами, що почали рух по перекиданню доменів.

"Такі заходи дозволяють зупинити безконтрольне нанесення збитків компанії, якій належить торгова марка"- вважає А. Кравчук.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини