Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повноваження старост пропонується поширювати на "старостинские округи"

3 червня 2016, 13:29
787
1
Реклама

У парламенті зареєстрований депутатський законопроект № 4742 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно статусу старости села, селища.

Законопроектом передбачається закріпити принцип, згідно з яким посада старости вводиться у усіх селах, селищах, жителі яких увійшли до складу об'єднаної територіальної общини (окрім сіл, селищ, визначених адміністративним центром об'єднаної общини).

При цьому, з метою визначення просторових меж діяльності старости, пропонується ввести в законодавство поняття "старостинский округ"межі якого співпадають з межами території юрисдикції рад тих громад, які об'єдналися.

Згідно з проектом, зміна таких меж зможе здійснюватися сільською, селищною, міською радою об'єднаної общини тільки з метою поліпшення умов для зв'язків старості з населенням.

Також передбачається закріплення повноважень старости в таких основних сферах:

- представлення і захист прав і законних інтересів жителів сіл, селищ в межах старостинского округу;

- сприяння в здійсненні повноважень органам місцевого самоврядування об'єднаної територіальної общини, їх посадовцям, депутатам місцевої ради в межах старостинского округу;

- моніторинг стану виконання на території старостинского округу рішень органів місцевого самоврядування об'єднаної територіальної общини, розпоряджень їх посадовців;

- моніторинг стану довкілля, об'єктів соціальної і комунальної інфраструктури, стану правопорядку, дотримання прав і законних інтересів жителів сіл/селищ відповідного старостинского округу у сфері соціального захисту, культури, освіти, спорту, туризму, житлово-комунального господарства, реалізації їх права на працю, медичній допомозі;

- сприяння організації і діяльності органів самоорганізації населення, громадських організацій, використанню форм прямої демократії для вирішення питань місцевого значення.

Крім того, законопроектом визначається періодичність і порядок звітності старости про свою роботу; на старосту поширюються гарантії діяльності депутатів місцевих рад; встановлюються підстави і порядок дострокового припинення повноважень старости і тому подібне


Нагадаємо, що інститут старост був введений згідно Закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Старости обираються за рішенням місцевої ради в селах і селищах об'єднаної територіальної общини, за винятком її адміністративного центру. Староста являестя посадовцем місцевого самоврядування і представляє інтереси жителів об'єднаної територіальної общини.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини