Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При виборі способу звернення стягнення на предмет іпотеки визначальними є умови іпотечного договору

2 червня 2016, 10:39
1436
0
Автор:
Реклама

ВССУ при розгляді справи № 6-36384св15 зробив наступні висновки.

Згідно ст. 33 Закону "Про іпотеку" іпотекодержатель має право задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання. Звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, старанному напису нотаріуса або згідно з угодою про задоволення вимог іпотекодержателя.

У ч. 3 ст. 36 Закону "Про іпотеку" передбачено, що договір про задоволення вимог іпотекодержателя або відповідна обмовка в іпотечному договорі, яка прирівнюється до такого договору по своїх правових наслідках, може передбачати:

- передачу іпотекодержателеві права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов'язання в порядку, встановленому ст. 37 справжнього Закону;

- право іпотекодержателя від свого імені продати предмет іпотеки будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу в порядку, встановленому статтею 38 справжнього Закону.

Право вибору конкретного чину звернення стягнення на предмет іпотеки належить іпотекодержателеві (ст. 11 ГПК).

З урахуванням приведених вище норм Закону "Про іпотеку", ГКГПК звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом застосування процедури продажу, встановленого ст. 38 Закону "Про іпотеку", можливо лише у разі, коли такий спосіб передбачений договором про задоволення вимог іпотекодержателя або відповідною обмовкою в іпотечному договорі.

Судом встановлено, що такого договору іпотеки між сторонами ув'язнено не було, а був укладений договір про задоволення вимог іпотекодержателя, згідно з яким сторони домовилися, що у разі невиконання боржником зобов'язань за договором позики здійснюється старанний напис, після якого право власності на квартиру переходить до іпотекодержателя.

Таким чином, сторонами договору передбачений тільки порядок переходу права власності на спірне майно на підставі старанного напису нотаріуса, тому правильними є висновки апеляційного суду про необгрунтованість позову про звернення стягнення на предмет іпотеки із застосуванням процедури, передбаченої ст. 38 Закону "Про іпотеку", тобто шляхом надання права продажу предмета іпотеки від свого імені. При цьому позивач не позбавлений можливості захисту свого права у визначений договором способом, тобто отримання такого права на підставі старанного напису нотаріуса.

Джерело: ВССУ

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини