Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстрований президентський законопроект про судоустрій

Реклама

Президентський законопроект "Про судоустрій і статус суддів" (№ 4734) був зареєстрований у Верховній Раді увечері 30 травня. Зараз він обробляється в Комітеті.

Проектом передбачена нова редакція Закону "Про судоустрій і статус суддів"яка кореспондується з конституційними змінами в частині правосуддя. Зокрема, передбачено, що для надання професійної правової (правничої) допомоги діє адвокатура. Забезпечення права на захист від карного звинувачення і представництво в суді здійснюється адвокатом, за винятком випадків, встановлених законом.

Передбачений перехід до 3-звеньевой судовій системі на чолі з Верховним Судом. Ліквідовуються існуючі вищі спеціалізовані суди.

Суди створюються і ліквідовуються виключно законом.

Систему судоустрою складають: місцеві суди, апеляційні суди, Верховний Суд. Діють вищі спеціалізовані суди як суди першої інстанції по розгляду окремих категорій справ. Вищими спеціалізованими судами являються:

1) Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Суддею цього суду може бути особа, що відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання що підтвердило здатність здійснювати правосуддя у Вищому суді з питань інтелектуальної власності, а також що відповідає одній з наступних вимог :

- має стаж роботи на посаді судді не менше 3 років;
- має досвід професійної діяльності представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) не менше 5 років;
- має досвід професійної діяльності адвоката по здійсненню представництва в суді у справах про захист прав інтелектуальної власності не менше 5 років;
- має сукупний стаж (досвід) роботи (професійній діяльності) відповідно до вказаних вимог не менше 5 років.

2) Вищий антикорупційний суд. Суддею цього суду може бути особа, що відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання що підтвердило здатність здійснювати правосуддя у Вищому антикорупційному суді, а також що відповідає іншим вимогам, встановленим законом.

Вищі спеціалізовані суди розглядають справи, віднесені до їх юрисдикції процесуальним законом.

Верховний Суд здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції, а у випадках, визначених процесуальним законом, - в якості суду першої або апеляційної інстанції, в порядку, встановленому процесуальним законом. До Верховного Суду входить не більше 200 суддів. У складі Верховного Суду діють:

1) Велика Палата Верховного Суду;

2) Касаційний адміністративний суд. Обов'язково створюються окремі палати для розгляду справ про податки, збори і інші обов'язкові платежі, захист соціальних прав, виборчий процес і референдум, а також по захисту політичних прав громадян.

3) Касаційний господарський суд. Створюються окремі палати для розгляду справ про банкрутство, захист прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним і конкурентним законодавством, відносно корпоративних суперечок, корпоративних прав і цінних паперів.

4) Касаційний карний суд;

5) Касаційний цивільний суд.

Суддею Верховного Суду може бути особа, що відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання що підтвердило здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді, а також що відповідає одній з наступних умов :

1) має стаж роботи на посаді судді не менше 10 років;
2) має наукову міру в області права і стаж наукової роботи у сфері права не менше 10 років;
3) має досвід професійної діяльності адвоката по здійсненню представництва в суді і / або захисту від карного звинувачення як мінімум 10 років
4) має сукупний стаж (досвід) роботи (професійній діяльності) відповідно до вказаних вимог щонайменше 10 років.

Законопроект передбачає моніторинг способу життя судді - для встановлення відповідності рівня життю судді наявному у нього і членів його сім'ї майну і отриманим ними прибуткам. Моніторинг може бути проведений на вимогу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя і в інших випадках, визначених законом. Орган, що здійснює моніторинг, зобов'язаний направити відповідну інформацію за результатами моніторингу невідкладно після завершення його проведення, але не пізніше 30 днів з моменту отримання відповідної вимоги. Результати моніторингу можуть також використовуватися для оцінки дотримання суддею правил суддівської етики.

Окрім майнової декларації суддя повинен щорічно подавати декларації родинних зв'язків і доброчесності. Декларації публікуються на сайті ВККС.

Також законопроект містить положення про присяжних, порядок обрання керівників судів, їх повноваження, порядок обрання на посаду судді і т. д.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини