Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про відшкодування моральної шкоди потерпілим на виробництві

30 травня 2016, 09:01
1078
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 11 травня 2016 року при розгляді справи 6-3149цс15 про відшкодування моральної шкоди сформував правову позицію відносно права потерпілих на виробництві від нещасного випадку або профзахворювання на відшкодування моральної шкоди за рахунок Фонду соцстраху.

Відповідно до частини третьої статті 34 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (у редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин, - лютий 2007 року) моральну (немайновий) шкоду, заподіяну умовами виробництва, який не привів до втрати потерпілим професійної працездатності, відшкодовувався Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України за заявою характеру заподіяної моральної (немайнового) шкоди, що потерпів з викладом, і за уявленням відповідного висновку медичних органів. Відшкодування повинне було здійснюватися у вигляді одноразової страхової виплати незалежно від інших видів страхових виплат.

Пунктом 27 статей 77 Закону "Про Державний бюджет України на 2006 рік" і пунктом 22 статті 71 Закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік" було припинено на 2006 і 2007 років дія вказаних вище норм законодавства.

Законом від 23 лютого 2007 року № 717 - Vщо набуло чинності 20 березня 2007 року, взагалі виключена частина третю Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійного захворювання, що викликають втрату працездатності", яка передбачала право потерпілого на відшкодування моральної шкоди.

Таким чином, починаючи з 1 січня 2006 року застраховані громадяни, постраждалі на виробництві від нещасного випадку або професійного захворювання, були позбавлені права на відшкодування моральної шкоди за рахунок Фонду.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини