Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується встановити в УК мінімальний вік статевого повноліття

27 травня 2016, 10:29
1280
1
Реклама

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує прийняти за основу законопроект № 2016 "Про внесення змін до Карного кодексу відносно захисту дітей від сексуальних зловживань і сексуальної експлуатації" (автор - нардеп Ірина Луценко, БПП).

Законопроект розроблений з метою приведення законодавства у відповідність з міжнародними стандартами.

Так, в статті 155 УК пропонується криміналізувати добровільні статеві зносини з обличчям, що не досягло 16-річного віку, досконалі повнолітнім обличчям.

Таким чином, встановлюється мінімальний вік статевого повноліття 16 роківщо відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини. Відмітимо, що в действущей редакції цієї статті передбачено карну відповідальність за "статеві стосунки з обличчям, що не досягло статевої зрілості". При цьому питання про досягнення статевої зрілості вирішується судмедекспертизою у кожному конкретному випадку.

Також законопроектом пропонується розширити круг суб'єктів ст 155, 156 УК шляхом застосування словосполучення "близькі родичі або члени сім'ї" у розумінні п. 1 ч. 1 ст. 3 КПК.

А за створення або зміст місць розпусти і звідницьке (ст. 302 УК) із залученням малолітнього обличчя проектом запропоновано позбавляти свободи на термін від 5 до 10 років (зараз в статті є норма тільки відносно неповнолітнього обличчя).

Крім того, в статті 153 УК пропонується встановити відповідальність за здійснення насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом відносно неповнолітньої особи у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (зараз від 3 до 7 років).

Відмітимо, що Головне науково-експертне управління ВР пропонує законопроект відхилити і критикує усі його положення. Зокрема, в укладенні говориться, що визначальною ознакою об'єктивної сторони злочину по ст. 155 УК має бути не вік особи, а саме біологічний стан - статева зрілість.



Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини