Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронні торги повинні проводитися по не більше ніж 6-місячному звіту про оцінку, - ВСУ

26 травня 2016, 16:58
1424
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у господарських справах 6 квітня 2016 року розглянув справу 3-242гс16 про визнання недійсними результатів електронних торгів.

При розгляді Суд, з урахуванням правових позицій, сформованих при розгляді цивільних справ, дійшов висновку, що звіт про оцінку майна діє, якщо з дня його підписання до дня проведення публічних торгів пройшло не більше 6 місяців. Після закінчення цього терміну обов'язковою умовою призначення і проведення публічних торгів являється отримання нового звіту про оцінку майна.

Проведення електронних торгів по реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, який втратив силу, є порушенням встановлених законодавством правил про порядок реалізації заарештованого майна шляхом проведення електронних торгів.

Відповідно до положень статті 15 Цивільного кодексу кожна людина має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або спростування, а також на захист свого інтересу, що не суперечить загальним принципам цивільного законодавства.

Загальний перелік способів захисту громадянських прав і інтересів визначений в статті 16 ГК, згідно з пунктом 2 частини 2 якій одним з таких способів є визнання угоди недійсної.

Враховуючи те, що відчуження майна з електронних торгів відноситься до угод купівлі-продажу, така угода може бути визнана недійсною в судовому порядку по підставах недотримання у момент її здійснення вимог, встановлених частями 1-3 і частями 5, 6 статей 203 ГК, зокрема, у зв'язку з невідповідністю змісту угоди ГК і іншим актам цивільного законодавства (частина 1 статті 215 справжнього Кодексу).

Для застосування наслідків недотримання вказаних вимог, при вирішенні суперечки про визнання електронних торгів недійсними судам необхідно:

- встановити, чи мало місце порушення вимог Тимчасового порядку і інших норм законодавства при проведенні електронних торгів;

- чи вплинули ці порушення на результати електронних торгів;

чи -имело місце порушення прав і законних інтересів позивачів, які оспорюють результати електронних торгів.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 24 жовтня 2012 року у справі № 6-116цс12.

Нагадаємо, ВСУ неодноразово висловлювався відносно недійсності торгів, проведених по простроченому звіту про оцінку.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини