Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ спростив банкам процедуру купівлі інвалюти для клієнтів

26 травня 2016, 11:29
948
0
Реклама

Правління Національного банку України постановою від 25 травня № 332 внесло зміни в постанова від 3 березня № 140.

Зміни набувають чинності з 1 червня.

Постановою скорочений термін депонування уповноваженими банками гривневих засобів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів. Поки що банки можуть купувати валюту для клієнтів не раніше третього операційного дня (режим Т+2), а з 1 червня здійснити таку купівлю можна буде починаючи з наступного операційного дня (режим Т+1) після попереднього депонування гривні.

Як і раніше проведення таких операцій зажадає підтвердження з боку НБУ відносно запобігання непродуктивному відпливу капіталу. Але якщо досі терміни перевірки контрактів і терміни попереднього депонування гривни співпадали, то тепер вони можуть відрізнятися.

Здійснити купівлю валюти можна буде на другий день після надання Нацбанку інформації для підтвердження операції (режим Т+2), але клієнти додатково отримають дві можливості:

1) перерахувати засоби в гривні на окремий рахунок за день до підтвердження НБУ можливості проведення купівлі валюти, і провести купівлю в день підтвердження від НБУ;

2) перерахувати засоби на окремий рахунок за день до дати купівлі іноземної валюти після отримання підтвердження НБУ можливості провести купівлю валюти. Таке підтвердження діє впродовж 30 днів.

В той же час, уповноважені банки повинні будуть надавати Національному банку інформацію відносно загального об'єму гривні, задепонованого для майбутньої купівлі валюти за допомогою засобів Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ. Така інформація повинна подаватися в той же час, що і інформація про загальний об'єм обов'язкового продажу, запланованого на наступний робочий день. А саме - до 18:15 поточного дня.

Очікується, що такий крок спростить процедуру купівлі інвалюти і сприятиме збільшенню об'єму оборотних коштів бізнесу, доступних для фінансування поточної діяльності.

Джерело: НБУ

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини