Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни до Кодексу ГТС приведуть до спотворення ціни на газ для споживачів, - газові трейдери

25 травня 2016, 13:40
1136
0
Реклама

НКРЭКУ 16 травня опублікувала проект постанови "Про затвердження змін в Кодекс газотранспортної системи". В результаті прийняття змін ціна для споживачів не зможе відповідати ринковому рівню і буде спотворена, рахують в асоціації "Газові трейдери України".

Так, проектом передбачено збільшення розміру фінансового забезпечення з 20% до 60% від вартості природного газу, який планується до транспортування в певному місяці. Підвищення втричі фінансової гарантії на додаток до діючої норми про створення страхового запасу у розмірі 50% від місячного об'єму постачання приведе до необхідності забезпечувати страховку щомісячного постачання природного газу в розмірі 110%! Практики застосування таких фінансових зобов'язань на постачальників природного газу немає ні в одній країні ЄС, відмічають в асоціації.

У пояснювальній записці регулятор говорить, що зміни до Кодексу ГТС спрямовані на рішення низки проблемних запитань, які за станом на цей момент не отримали нормативно-правової регламентації і створюють перешкоди в розвитку і лібералізації ринку природного газу. У зв'язку з цим, положення глави "Фінансове забезпечення" були переглянуті і допрацьовані з метою лібералізації ринку газу, зменшення фінансового навантаження на суб'єктів ринку газу, введення додаткових альтернативних видів фінансового забезпечення і одночасно не допустити нанесення збитку операторові ГТС.

Експерти вважають, що насправді така ініціатива суперечить принципам лібералізації газового ринку, йде врозріз з думкою народних депутатів, які з метою зниження бар'єрів для постачальників природного газу і гарантованому забезпеченню споживачів природним газом в першому читанні прийняли за основу законопроектзнижуючий об'єм страхового запасу до 10%. Також суперечить позиції Міненерго, яке ініціювало зниження страхового запасу до 10% і опублікувало відповідний проект постанови на сайті відомства. Крім того, необхідність усунути бар'єри у вигляді надмірного фінансового навантаження для суб'єктів газового ринку України підкреслював Секретаріат Європейської енергетичної спільноти у своєму прес-релізі за оцінкою енергетичної реформи в Україні.

На думку незалежних постачальників природного газу, приєднання України до Європейської енергетичної спільноти і прийняття Закону "Про ринок природного газу" повинні були сприяти розвитку конкуренції, вільної торгівлі і інтеграції ринків природного газу держав-учасників. Проте зміни, пропоновані НКРЭКУ, повністю порушують плани України на створення конкурентоздатного ринку природного газу.

Крім того, в асоціації "Газові трейдери України" переконані, що такі дії регулятора приведуть до численних зловживанням і зривам постачань природного газу споживачам, спотворять конкуренцію на газовому ринку Україна через створення дискримінаційних умов для постачальників природного газу. Більше того, фінансові витрати компаній, що потроїлися, у зв'язку з прийняттям дискримінаційних принципів регулювання постачань природного газу зрештою відобразяться на кінцевій ціні для споживачаа також спотворять принципи ринкового і конкурентного ціноутворення.

"Оскільки створення вільного і конкурентоздатного ринку природного газу в Україні на сьогоднішній момент є однією з найважливіших цілей нашої держави, то ініціативи по удосконаленню законодавства в енергетичній галузі повинно грунтуватися в першу чергу на пріоритетах лібералізації газового ринку. Це забезпечує справедливу ціну на енергоресурси, забезпечує безпеку і стабільність постачань природного газу", - рахує президент асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мизовец.

Інформація асоціації "Газові трейдери України"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини