Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уточнені деякі нюанси віддзеркалення в Пдв-декларації сум податку при растаможке

24 травня 2016, 11:49
848
0
Автор:
Реклама

Податок на додану вартість, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів у разі їх безвідплатного отримання, включається до складу податкового кредиту платника податку на основі належним чином оформленої митної декларації. Про це розповіла ГФС в листі № 10964/6/99-95-42-01-15.

Відповідно до п. 198.3 ст. 198 НК податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактною) вартості товарів/послуг і складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку по ставці, встановленій п. 193.1 ст. 193 НК, впродовж такого звітного періоду, зокрема, у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) і послуг.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, або такі товари почали використовуватися в операціях оподаткувань в межах госпдіяльності платника податку впродовж звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку операції оподаткувань впродовж такого звітного податкового періоду.

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що засвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна деклараціяоформлена згідно з вимогами законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ст. 201 НК).

Відповідно до п. 198.2 ст. 198 НК для операцій по ввезенню на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку по податкових зобов'язаннях згідно п. 187.8 ст. 187 НК.

Згідно п. 190.1 ст. 190 НК базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, являється договірна (контрактна) вартістьале не нижче за митну вартість цих товарів, визначеною відповідно до розділу III Митного кодексуз урахуванням мита і акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються в ціну товарів.

При цьому платник податку відповідно до п. 198.5 ст. 198 НК зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної згідно п. 189.1 ст. 189 НК, і скласти не пізніше за останній день звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЕРНН в терміни, встановлені для такої реєстрації, звідну податкову накладну по товарах/послугамнеоборотним активам (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у випадку якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях або не в госпдіяльності платника податку.

Відповідно до пп. 1 п. 4 розділи V Порядку заповнення і представлення податкової звітності по ПДВу розділ II "Податковий кредит" (рядки 10 і 11 податковій декларації по ПДВ) включаються об'єми придбання (виготовлення, будівництва, споруди, створення) з ПДВ (рядки 10.1 і 10.2) або без ПДВ (рядок 10.3) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України, ввезених на митну територію України товарів, необоротних активів (рядки 11.1 і 11.2), отриманих на митній території України від нерезидента послуг (рядок 11.4).

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини