Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Асоціація розвитку суддівського самоврядування просить звільнити Петренко

24 травня 2016, 10:12
815
4
Автор:
Реклама

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України заявила про неприпустимість публічного посягання Міністра юстиції на незалежність суддів.

У Асоціації вважають, що неодноразові заяви Павла Петренко відносно оновлення суддівського корпусу шляхом необрання безстроково парламентом більше 800 суддів, що мають рекомендації ВККС, свідчать про його політичну упередженість і зацікавленість у формуванні суддівського корпусу через механізм політичного тиску, дискримінації і популізму.

Зокрема, не відповідає дійсності заява, що вказані судді призначені на посаді особисто Віктором Януковичем. Переважна більшість суддів, очікуючих обрання безстроково, були призначені на посаді ще в 2009-2010 роках Президентом Віктором Ющенком. Більшість з них успішно пройшли люстрационные перевірки, за весь час роботи на посаді судді не мали дисциплінарних стягнень, не були суб'єктами корупційних правопорушень, отримали відповідні позитивні рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про призначення їх на посаду безстроково, тим самим підтвердивши свої особисті професійні якості і доброчесність.

Пропозиція звільнити усіх без виключення 800 суддів є прямим закликом до застосування колективній відповідальності. В той же час, згідно ст. 62 Конституції юридична відповідальність має індивідуальний характер. Асоціація вважає неприпустимими і такими, що суперечать принципу верховенства права будь-які форми колективної відповідальності, зокрема, звільнення суддів запропонованим П. Петренко способом.

Необрання може мати місце тільки у випадку виявлення порушень судді, а не за мотивами "оновлення" судової системи. Згідно Рекомендації CM / Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи призначення на посаду на постійній основі має бути припинене тільки у випадках значних дисциплінарних або карних порушень, визначених законом, або якщо суддя не в змозі виконувати суддівські функції. Рішення, що стосуються відбору і підвищення суддів по службі, повинні грунтуватися на об'єктивних критеріях, заздалегідь визначених законом або компетентними органами влади. Ухвалення таких рішень повинне базуватися на заслугах, з урахуванням кваліфікації, умінь і потенціалу, необхідних для вирішення справ при застосуванні закону, зберігаючи повагу до людської гідності.

Заяви міністра носять дискримінаційний характерадже демонструють намір позбавити суддів права на працю тільки із-за їх приналежності до професії, без визначення об'єктивних підстав для звільнення. В той час, як ч. 2 ст. 24 Конституції прямо вказує, що не може бути надано переваг або обмежень будь-якій особі за ознаками раси, кольори шкіри, політичних, релігійних і інших переконань, підлоги, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, по мовних або іншим ознакам .

До того ж, більше 150 суддів, які мали такі ж рекомендації, постановою Верховної Ради від 21 травня 2015 року після чотирьох сигнальних голосувань були обрані безстроково.

Публічні заяви міністра порушують норми професійної етики юристаоскільки він, керуючись тільки одним критерієм - роботою на певній посаді, стверджує про професійну некомпетентність великого круга висококваліфікованих суддів з бездоганною репутацією.

Асоціація вважає, що заяви Міністра Павла Петренко є протиправними і представляють загрозу для незалежності суду і суддів.

Асоціація звернулася до голови Верховної Ради, голови Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя з проханням наслідувати передбачений законодавством порядок обрання суддів. Також Асоціація просить  Президента і Прем'єр-міністра відреагувати на неприпустимі висловлювання міністра юстиції України, який прямо закликає орган законодавчої влади - Верховну Раду не виконувати її конституційну функцію відносно обрання суддів безстроково, дозволяє собі огульну і не персоніфіковану критику усіх суддів як представників судової влади.

Крім того Асоціація просить почати процедуру усунення Павла Петренко з посади Міністра юстиції України, оскільки він не відповідає займаній посаді із-за низького рівня професійних знань, неетичної поведінки, політичної упередженості, посягання на незалежність суду.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини