Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ виступив проти позбавлення суддів спецпенсії

23 травня 2016, 12:12
687
3
Автор:
Реклама

Вищий адміністративний суд України застерігає парламент від прийняття законопроекту № 4608 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно впровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування і єдиних принципів нарахування пенсій".

Що відповідає лист спрямовано голові Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення Людмилі Денисовой.

 Проектом пропонується пенсійне забезпечення суддів здійснювати на загальних підставах відповідно до Законом "Про систему пенсійного забезпечення і загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"а також відмінити для державних службовців "привілеї" в пенсійному забезпеченні, передбачені Завершальними і перехідними положеннями Закону № 889 - VIII "Про державну службу".

ВАСУ відмітив, що згідно частини четвертої статті 48 Закону "Про судоустрій і статус суддів" незалежність суддів забезпечується, зокрема, належним матеріальним і соціальним забезпеченням. Судді обіймають посади, а державні службовці поступають на держслужбу на увесь період своєї професійної кар'єри і придбавають, відповідно, певні гарантії як стимул за бездоганну і безперервну службу.

Судді і більшість держслужбовців відпрацювали десятки років і платили збільшений збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. Так, починаючи з 2000 року для суддів і держслужбовців було встановлено прогресивну ставку внеску залежно від рівня заробітної плати від 1 % - для доходу менше 150 грн. до 5 % - для доходу понад 501 грн. Впродовж 10 років цей внесок мінявся і з прийняттям в 2010 році Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" склав 6,1 %, тоді як для інших найнятих робітників він складав 3,6 %.

Вищий адміністративний суд України відмічає, що позбавлення суддів і держслужбовців спеціальної пенсії створює передумови до стрімкого повернення кризових явищ на зразок дев'яностих років, коли із-за низького рівня заробітної плати і відсутності соціальних гарантій значно знизилася можливість залучення найбільш компетентних і кваліфікованих фахівців.

На неприпустимість і неконституційність відміни і зміни або встановлення нових підстав і умов надання пільг, компенсацій, гарантій і нарахування пенсій або щомісячного грошового змісту окремим категоріям громадян неодноразово вказував Конституційний Суд України.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини